Az ezer lakosra jutó születések száma az elmúlt 43 év legalacsonyabb szintjére csökkent tavaly Kínában, tovább fokozva az elöregedő társadalom hatásai miatti aggodalmakat.

A China Daily című kínai lap kedden a múlt hétvégén kiadott, 2021-es statisztikai évkönyvre hivatkozva azt írta, hogy tavaly Kínában minden ezer emberre 8,52 születés jutott, ami a legalacsonyabb születési arány 1978 óta. A születési és halálozási ráta különbségét jelentő természetes népességnövekedés aránya emellett ezer emberre vetítve 1,45-re zsugorodott, ami szintén az elmúlt 43 év legalacsonyabb adata.

Csaj Csen-vu, a pekingi Zsenmin Egyetem népességkutató központjának vezetője a China Daily szerint úgy vélekedett, hogy a csökkenő születési arány hátterében elsősorban a szülőképes korú nők számának visszaesése, valamint a hanyatló gyermekvállalási kedv áll. A szakértő előrejelzése szerint a koronavírus-járvány a tavalyi év után 2021-ben is rányomhatta bélyegét az ország születési arányának alakulására.

A társadalom elöregedésének, valamint a születési arány visszaesésének orvosolására a kínai kormányzat az utóbbi időben egy sor intézkedést hozott. Egy májusi döntés alapján például már engedélyezett a három gyerek vállalása páronként, a családokat pedig egyebek mellett adókedvezményekkel, illetve az óvodai, iskolai, valamint lakhatási szolgáltatások könnyebb elérhetőségével támogatják.

Jóval kevesebb a házasságkötés is

A statisztikai évkönyv szerint a születési arány mellett 2020-ban a házasságkötések száma is visszaesett; ezzel a hetedik egymást követő évben regisztráltak csökkenést. Tavaly 8,14 millió pár kelt egybe Kínában, 1,13 millióval kevesebb, mint 2019-ben. A trend várhatóan az idén is folytatódni fog, a polgári ügyek minisztériumának adatai szerint ugyanis az első három negyedévben a házasságkötések száma 17,5 százalékkal maradt el a múlt év azonos időszakában mért adattól.

Egy, a Kínai Kommunista Ifjúsági Szervezet alá tartozó kutatóközpont felmérése szerint a házasodási kedv leginkább a fiatal nők körében alacsony. A 2900, 18 és 26 év közötti fiatal bevonásával készült felmérés női válaszadóinak 45 százaléka jelezte, hogy nem kíván házasodni, vagy még bizonytalan ezzel kapcsolatban. A férfiak között ugyanez az arány 24 százalékos volt. A felmérést végző kutatók szerint a jelentős különbség hátterében a gyermekvállalásnak a nők karrier- és fejlődési lehetőségeit érintő, negatív hatása állt.

A múlt évben mindazonáltal a válások száma is csökkent Kínában, miután bevezettek egy olyan rendelkezést, miszerint a válókereset benyújtását követő 30 napon belül a keresetet a házaspár bármelyik tagja visszavonhatja. Tavaly 4,34 millió házasságot bontottak fel Kínában, 361 ezerrel kevesebbet, mint 2019-ben.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 650 459 megtekintés

Videó: 48 851 828 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014799

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh