Az orosz tőke előnyben részesített célpontja lett Hongkong az elmúlt hónapokban - írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

A lap szerint az idei év első hét hónapjában Oroszországból nettó 28 milliárd dollár érkezett Kína különleges igazgatású területére, miközben 2013 egészében a fordított irányú tranzakciók értéke rúgott 36 milliárd dollárra.

A jelenséget a lap azzal magyarázza: az orosz befektetők biztonságos helyet keresnek betétjeiknek, s az ukrán válság miatti Oroszországra kivetett nyugati szankciókat követően mindinkább kelet felé fordulnak.

A hongkongi bankok ugyanakkor a South China Morning Post jelentése szerint óvatosan bánnak az új ügyfelekkel, s szigorúan visszautasítják azokat, akik nem felelnek meg a pénzmosást kiszűrő vizsgálataikon.

Bár az orosz állampolgároknak más nemzetek lakóihoz képest nehezebb bankszámlát nyitni, az új ügyfelek türelmesen végigjárják a procedúrát, ami Hongkong melletti elköteleződésüket jelzi - idéz egy szakmai tanácsadót a lap.

A Hongkongba érkező orosz cégek az újság által megkérdezett szakértők szerint gyakran eszközeik egy részét is átváltják hongkongi dollárra, ezzel is csökkentve a függést az amerikai dollártól és így az Egyesült Államoktól.

Így például a Megafon orosz mobiltársaság készpénzállományának 40 százalékát váltotta át helyi valutára, de hasonlóképp tesz a Novatek, Oroszország második legnagyobb gázipari vállalata is - írja az újság.

A trend olyan arányokban jelentkezik, hogy idén júliusban a hongkongi monetáris hatóság kénytelen volt beavatkozni, s 6 milliárd dollár vásárlásával gyengítette a hongkongi dollárt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 971 megtekintés

Videó: 47 971 671 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887862

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh