Szlovákiában megkezdődött a PET-palackok és fémdobozok visszaváltható gyűjtése, amivel ismét megelőzte Magyarországot. A betétdíj 55 forint és újra kell tanulni a gyűjtés módját is.

Szlovákia elkezdte a PET-palackok és a fém italdobozok újrahasznosítását – jelentette ki Ján Budaj környezetvédelmi miniszter az új rendszer szimbolikus felavatásán a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

A visszaváltott palackok darabért 15 cent (55 forint) jár. A megyék, illetve az önkormányzatok közreműködésével tavasszal féléves tisztító akciót kezdeményeznek, melynek célja a természetben felhalmozódott PET-palackok eltávolítása „egyszer s mindenkorra”. (Magyarországon legkorábban 2023 második felében indulhat el a kötelező visszaváltás rendszere, a szerk.)

Az európai uniós jogszabályok értelmében 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok 90 százalékának begyűjtését. Mária Trcková, a rendszer üzemeltetéséért felelős szervezet igazgatója elmondta, olyan megoldást vették át Szlovákiában, amely külföldön bevált. Két éven belül szeretnék meghaladni a 70 százalékos visszaváltási arányt.

A boltok polcain január elsejétől fokozatosan jelennek meg a Z betűvel jelölt csomagolások, ami azt jelzi: a termék visszaváltható. A visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15 százaléknál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai.

Fontos tudnivaló, hogy a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, és az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen. Kell a kupak is.

Forrás: napi.hu / ujszo.com