Oroszország felfüggeszti a Japánnal a tengeri élő erőforrások halászata terén folytatott együttműködésről szóló kormányközi megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg Tokió nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit - közölte kedden Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A Zaharova által közölt indoklás szerint Tokió késleltette a Szahalin régiónak nyújtott ingyenes technikai segítségnyújtásról szóló éves végrehajtási dokumentum aláírását és ezzel a megállapodás alapján esedékes kifizetéseket is. A diplomata rámutatott, hogy márpedig ez a kormányközi megállapodás szerves része.   

"A jelenlegi helyzetben kénytelenek vagyunk úgy dönteni, hogy felfüggesztjük az 1998-ban megkötött megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg a japán fél nem teljesíti valamennyi pénzügyi kötelezettségét" - írta Zaharova.   

A szóvivő szerint Moszkva az ezen a megállapodáson alapuló együttműködést mindig a kétoldalú kapcsolatok egyik fontos irányának tekintette a halászat területén.    

"Ez a két ország érdekegyensúlya alapján létrejött megállapodás lehetővé tette a japán halászok számára, hogy az Oroszországi Föderációhoz tartozó déli Kuril-szigetek közelében az orosz fél által kiosztott kvótán belül halászhassanak" - mutatott rá diplomata.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 920 megtekintés

Videó: 48 926 324 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027243

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh