Brutális mennyiségű eurót halmozott fel az elmúlt negyedévben a svájci jegybank, amivel nem tud mit kezdeni.

Egyfajta "új Kínaként" jelenhet meg a devizapiacokon Svájc, amely a frank védelme érdekében óriási eurókészleteket halmozott fel. Ezek piacra dobásával alaposan megmozgathatja más országok valutájának árfolyamát is - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) több tízmilliárd eurót vásárolt májusban és júniusban, amikor az eurózóna válsága súlyosbodott. A romló helyzet miatt a pénzüket féltő befektetők az egyik biztos menedéknek tekintett svájci frankba igyekezték átmenteni pénzüket, ám ezzel veszélyeztették az SNB tavaly szeptemberben meghatározott 1,2 frank/eurós célárfolyamát.

A jegybank a hazai vállalatok exportpozícióinak védelmében korlátlanul védi ezt a szintet, nem hagyja erősödni a frankot, ám emiatt devizatartalékai több mint 40 százalékkal, 365 milliárd frankra (375 milliárd dollár) ugrottak. Ezzel Svájc lett a világ hatodik legnagyobb valutatartalékával rendelkező országa. A sorrend előtte: Kína, Japán, Szaúd-Arábia, Oroszország és Tajvan.

Naponta hárommilliárd euró

Az SNB birtokában lévő euró aránya a teljes készleten belül szintén óriásira fúvódott, 51 százalékról 60 százalékra ugrott a második negyedévben. Devizapiacai elemzők szerint a bank naponta hárommilliárd frank értékben vásárolt eurót, hogy védje a frank célárfolyamát. Ez komoly visszahatással járt a világ egészének devizapiacára.

Miután ez a hatás tartósnak ígérkezik, Svájc jelenleg Kína korábbi korszakára (az ottani devizatartalékok felhalmozásának időszakára) emlékezteti a szakértőket - derül ki Steven Englander, a Citigroup árfolyamstratégája szavaiból. Ennek szellemében máris felelőssé teszik az SNB-t a nagyobb valuták mostanában tapasztalt árfolyammozgásaiért. A svéd korona például az elmúlt napokban 12 éves rekordot döntött az euróval szemben és az ausztrál dollárt is rekordszinteken jegyzik, aminek hátterében az elemzők szerint az áll, hogy a svájci jegybank igyekszik szabadulni eurójától.

Valami készül

Ezért aztán a svéd deviza árfolyamáért felelős döntéshozóknak mostantól Svájcra kell vetniük vigyázó szemüket. Ezt erősíti az FT elemzése szerint az SNB tegnap megjelent féléves jelentése is. Ebből az derül ki hogy a bank küszködik devizakészletei szerkezetének egyensúlyban tartásával, mivel gyorsabban halmozza fel az eurókészleteket, milyen amilyen tempóban át tudja váltani azok egy részét más valutákra.

Az adatok azt mutatják, hogy a svájci jegybank lecsökkentette a kezében lévő kötvényállomány átlagos futamidejét négy évről 2,8 évre. Azért vehetnek fel rövidebb pozíciókat, mert nem tudják, meddig tartják meg a jelenlegi árfolyamon a banknál hegyekbe gyűlő eurót.

Egy olyan központi bank képe rajzolódik ki előttünk, amely nem tud megbirkózni trezorjaiba folyamatosan beömlő pénzzel - értékeli a helyzetet Kit Juckes, a Société Générale devizapiaci szakértője. Az SNB nem kommentálja a devizastratégiájával kapcsolatos találgatásokat.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 703 321 megtekintés

Videó: 48 916 328 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025170

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh