Újabb kemény vélemény érkezett német részről a görög eurótagsággal kapcsolatban. A bajor pénzügyminiszter szerint egyszerűen ki kell rakni Görögországot az euróövezetből. Támogatni őket ugyanis olyan, "mintha vizet locsolnánk szét a sivatagban." Korábbi értesülések szerint a német lakosság 71 százaléka van hasonló véleményen.

Görögországot ki kell zárni az euróövezetből a bajor pénzügyminiszter szerint. A Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjúban Markus Söder úgy vélekedett, hogy Görögországgal kapcsolatban az euróövezetnek példát kell statuálnia. Minden új segélyintézkedés, az Athénnal szemben támasztott feltétételek bármilyen enyhítése csak a hamis utat jelenti - fogalmazott a kisebbik német kereszténypárt, a bajor CSU képviselője.

"Görögország problémáiért egyedül a görögök felelősek, és senki más" - hangoztatta a tartományi pénzügyminiszter, aki szerint mindenfajta további segítség olyan lenne, mintha vizet locsolnának szét a sivatagban. Söder szerint Athénnak az év végéig ki kell lépnie az euróövezetből. Úgy vélte, hogy súlyos gazdasági károkat okozna Németország számára, ha Görögország az eurótérség tagja maradna. A konzervatív politikus szerint Athén kiválásának pozitív hatása lenne a válság által leginkább sújtotta országokra, mindenekelőtt Spanyolországra és Olaszországra.

A lap korábbi felmérése szerint a bajor pénzügyminiszter egyáltalán nincsen egyedül a véleményével. A németek 71 százaléka ugyanis ellenzi már a görög eurótagságot. Nemcsak a közvélemények, hanem a hivatalos politika is egyre keményebben fordul a görögök ellen. Spanyolország súlyosbodó problémái miatt ugyanis egyre nagyobb figyelmet és pénzügyi mentőerőt kell a periféria többi országára irányítani, miközben messze bizonytalan a mentőcsomagok, illetve a mentőalapok (ESM) sorsa.

A Moody's előrejelzése szerint sem lesz javulás a görög gazdaságban idén. A hitelminősítő értékelése szerint változatlanul negatív a görög bankrendszer kilátása, tekintettel a mély és elhúzódó recesszióval, jelentős szuverén adóskockázattal és törékeny betétesi bizalommal jellemzett működési környezetre. A Moody's szerint továbbra sem zárható ki Görögország távozása az euróövezetből. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja úgy számol, hogy a görög GDP tavalyi 6,9 százalékos zuhanása után az idén további 7 százalékos, és még jövőre is 2,3 százalékos visszaesést vár reálértéken a görög gazdaságban.

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 775 megtekintés

Videó: 47 971 365 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887829

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh