A szíriai ellenzék repülésmentes övezet létesítését követeli Jordánia és Törökország határánál. Ezt Abdelbasszet Szid, a szíriai nemzeti tanács vezetője jelentette ki a nyugati médiának. Korábban Clinton külügyminiszter a múlt szombati isztambuli látogatása során egy ilyen övezet kialakítását az ellenzéknek nyújtott segítség egyik intézkedésének nevezte.

A múlt évben egy ilyen zóna létrehozása Líbia felett végső soron a líbiai hatalom megdöntéséhez vezetett. Valami ilyesmi ismétlődhet meg Szíriában – vélekedik Azsdar Kurtovoroszországi szakértő:

-Természetes, hogy az ember óhatatlanul hasonlóságra gondol a Líbia feletti repülésmentes övezet bevezetéséről szóló döntés és az amerikaiak által tett hasonló, Szíriával kapcsolatos javaslatról. Természetes, hogy a repülésmentes övezet az adott esetben csak segíti szárazföldi agresszió előkészítését, ami már látható a katonai cselekményekkel kapcsolatban, amelyekbe bevontak nehéz technikát a határoknál – mind az északi szíriai-török, mind a déli szíriai-jordániai határnál.

Előzőleg a szíriai-jordániai határon összeütközésre került sor a két ország katonái között. Páncélozott technikát is bevetettek. És az incidens éppen annál a pontnál történt a határon, amelyen keresztül menekülnek a szíriaiak a háború elől. Hozzávetőleges adatok szerint Jordániában mintegy 150 ezer szíriai menekült van.

Jordánia egyelőre mérsékeltebb állást foglal el a szíriai konfliktusban, mint például a szomszédos Törökország, vagy a Perzsa-öböl néhány országa. Amman és Damaszkusz viszonyának romlása minden bizonnyal elsősorban a szírisi menekülteket fogja sújtani. És újabb érveket ad Basar al Aszad megdöntése híveinek az intézkedések bekeményítése mellett.

A szíriai drámai események leginkább talán Libanont érintették. Emil Lahud, Libanon ex-elnöke a következőket jelentette ki az Oroszország Hangja rádiónak:

Immár másfél éve tart a szíriai válság, de a kormány továbbra is tartja a hatalmat. Ez azt bizonyítja, hogy a nép nagyon jelentős részének támogatását élvezi. Az ellenzéket segítik fegyverekkel, a legújabb technikával, mellettük áll a nyugati média és több arab ország médiája, de mindhiába. Az ok – nagyon sokan Szíriában az elnöküket támogatják. Ha megbukik a szíriai kormány, az országot feldarabolják, és a térségben, beleértve Libanont is, káosz következik be.

Az ENSZ és az Arab Liga új különmegbízottjának kinevezése a távozó Kofi Annan helyére talán megakadályozhatná a Szíria körüli válság további kiszélesedését. Az utód keresése szemmel láthatóan elhúzódik, nyilvánvalóan nem azoknak a nyugati erőknek részvétele nélkül, amelyek még Kofi Annan idején aktívan támogatták ennek a posztnak megszüntetését, valamint az ENSZ megfigyelők missziójának felszámolását. Ha most ezek az erők felülkerekednek, elkerülhetetlen a polgárháború kiéleződése.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 618 megtekintés

Videó: 49 073 426 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055578

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh