Több mint felét megsemmisítette a szíriai légvédelem annak a 70 izraeli légi és harcászati rakétának, amit az arab országra kilőttek - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az izraeli hadsereg csütörtökre virradóra, közép-európai idő szerint 0 óra 45 perc és 2 óra 45 perc között, a Golán-fennsíkon lévő állásainak tűz alá vételére hivatkozva csapást mért Szíria területére. Az akcióban az izraeli légierő 28 F-15-ös és F-16-os harci gépe mintegy 60 levegő-föld rakétát lőtt ki, ezenkívül Izraelből 10 föld-föld rakétát indítottak az iráni fegyveres erők és a szíriai légvédelem állásaira. Az orosz védelmi minisztérium szerint a rakéták több mint felét megsemmisítették, az okozott veszteségek felmérése még folyamatban van.    

Mihail Bogdanov, az orosz elnök közel-keleti és afrikai megbízottja Oroszország aggodalmának adott hangot az Izrael és az Irán közötti feszültség fokozódása miatt, és annak csökkentésére szólított fel.   

Mint mondta az izraeli-iráni "sajnálatos" csapásváltásokról szó esett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott szerdai moszkvai megbeszélésein is. A tisztségviselő szerint "az események veszélyes alakulása" eltereli a figyelmet az Iszlám Állam és az an-Núszra Front elnevezésű terrorszervezetekkel folytatott harcról, és negatívan befolyásolja a szíriai rendezés ügyét.

 

Izraeli védelmi miniszter: Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában

Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában, és nem áll szándékában a feszültség további fokozása - közölte Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

A tárcavezető egy, Herzliában rendezett biztonságpolitikai konferenciáján fejtette ki nézeteit. "Ha nálunk eső lesz, akkor náluk égszakadás következik" - fenyegette meg beszédében a teheráni vezetést, amelyet szélsőségességgel és terjeszkedéssel vádolt.    

"Nem engedjük meg, hogy Irán támadásaihoz kiinduló támaszpontjaként használja Szíriát"- hangsúlyozta Liberman.    

Csütörtökre virradóra többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállásokra kilőtt rakétákra, amelyeket Jeruzsálem szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el. Jonathan Concricus alezredes hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el.        

"Az irániak megpróbálták megtámadni Izrael területét, de egy rakétájuk sem ért földet, senki és semmi sem sérült meg, amiért hálásak vagyunk" - erősítette meg Liberman. Mint fogalmazott: ez nem egy "lenyűgöző győzelem" volt, az összecsapás Izraelre és a Szíriában állomásozó iráni Forradalmi Gárdára korlátozódott. Mindenki megpróbálja korlátozni, mederben tartani a konfrontációt - tette hozzá Liberman.   

A védelmi miniszter szerint Irán új határokat próbál felhúzni, de ezt Izrael nem engedi meg, és szemben az irániákkal Izrael nem próbál terjeszkedni. Felhívta a figyelmet arra, hogy Teherán nemcsak Izraellel szemben, hanem Jemenben, Irakban, Libanonban és Afrikában is hadműveleteket hajt végre, és terjeszteni próbálja szélsőséges ideológiáját.    

Az éjszakai incidens után több kormánypárti és ellenzéki izraeli politikus is megszólalt. Gilad Erdán belbiztonsági miniszter twitteres üzenetében azt írta, hogy Izrael nem játszadozik és nem blöfföl, s éjszaka az eltökéltség és az erő fontos üzenetét továbbította Iránnak és Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének. Juli Edelstein, az izraeli parlament, a kneszet elnöke szerint az éjszakai incidenssel megváltoztak a játékszabályok: Jeruzsálem nem tűri tovább a polgárai biztonságát fenyegető veszélyt, ellenséges erők felépítését a határ menti közösségek közelében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 176 651 megtekintés

Videó: 38 432 306 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5888365

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh