Óriási botrányt kavart Görögországban, hogy londoni ingatlanok vásárlására fordított nyolcmillió eurót a múlt hónapban majdnem csődbe ment ATEbank vezérigazgatója.

Teodorosz Pantalakisz bankvezér ugyan tagadja, hogy bármilyen vétséget követett volna el − családja személyes vagyonát fektette be, az ügyletet bejelentette és annak rendje és módja szerint leadózta −, ám az irányítása alatt lévő pénzintézet megszüntetése éles megvilágításba helyezi az ügyet. Az ATEbankot egy jó és egy rossz bankra osztották, és az előbbit 95 millió euróért megvásárolta a Piraeus Bank. Pantalakisz ellenezte ezt a megoldást, szerinte az állami bankmentő alap 4,6 milliárd eurós befektetésével meg lehetett volna menteni a pénzintézetet.

A bankár a sokadik azon görög politikusok, vállalkozók sorában, akikről kiderül, hogy értékes londoni ingatlanokba mentették át vagyonukat, miközben az átlagemberek szenvednek az egymást követő megszorítások hatásaitól. Ráadásul arra is válaszolnia kell, hogyan adhatott az ATEbank 150 millió eurós hitelt az ország két korábbi vezető pártjának (Új Demokrácia és Paszok), miközben azok nem voltak képesek megfelelő fedezetet felmutatni és később nem is törlesztették rendesen a kölcsönt. Hozzájárult a bank veszteségeihez egy 130 milliós hitel is, amelyet a bank volt alkalmazottainak nyugdíjalapja vett fel, hogy egyszeri juttatást fizessen tagjainak.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 099 436 megtekintés

Videó: 48 324 697 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923994

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh