Európai szakértők találgatják, hogy vajon mi állhat Bronislaw Komorowski lengyel elnök váratlan nyilatkozata mögött, amelyik a Wprost lengyel folyóiratnak adott interjúja során hangzott el. Az államfő javasolta, hogy Lengyelország építse ki saját rakétavédelmi rendszerét, amelyik „képes lenne megvédeni az országot” a potenciális rakétatámadásokkal szemben. A jövőben a lengyel rakétavédelmi rendszer a NATO közös rakétapajzsának részévé válhatna – véli az elnök.

Kezdeményezése indítóokait Komorowski megnevezte nyíltan, de egyben a Fehér Ház mai gazdája, Barack Obama iránt legkevésbé tisztelettudóan. Az államfő hangoztatta, hogy Varsó hibát követett el, amikor elfogadta az európai rakétavédelmi rendszer kialakítására vonatkozó amerikai javaslatot anélkül, hogy figyelembe vette volna az amerikai elnökváltással kapcsolatos „politikai kockázatokat”. Ezért a lengyeleknek „nagy árat” kellett fizetniük, így ezentúl nem ismételhetnek meg efféle hibát.

Obama közismerten korrigálta elődje, ifj. George Bush terveit az elfogórakéták lengyelországi, ill. a radarok csehországi telepítésére vonatkozólag, négy szakaszra bontva az európai rakétapajzs kialakításának folyamatát. Nem mondható, hogy Oroszország számára ez a gesztus rendkívül becses ajándék lett volna, hiszen az USA célja nem változott. De a lengyel vezetőség a Fehér Ház e döntését majdhogynem árulásnak tekintette – véli Ruszlán Puhov szakértő.

Felmerül a kérdés: Varsó tulajdonképpen mely irányból vár légicsapást? Iránból, ill. Észak-Koreából induló rakétatámadásról ott már lényegében nem beszélnek. Azonban Oroszország Kalinyingrád megyéjéből kiinduló veszélyforrásról elmélkednek, mivel ott a NATO rakétapajzsának kialakítása esetén orosz ellenrakétákat helyezhetnek el. Azt a tényt, hogy ebben az esetben felborul a logika, nem kívánják észrevenni. Viktor Litovkin katonai szakértő Bronislaw Komorowski nyilatkozatában több árnyalatot fedez fel.

„Egyrészt, ez mintha szemrehányás lenne az amerikaiaknak, mármint hogy miért húzzák-halasztják az európai rakétavédelmi rendszer kialakítását. Viszont Oroszország mintha máris fenyegetné Lengyelországot, mivel Kalinyingrád megyébe Iszkander-M komplexumokat kíván telepíteni. Itt teljesen semmibe veszik azt a tényt, hogy Oroszország a komplexumokat az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek lengyelországi telepítésére válaszolva kívánja elhelyezni a megyében. Másrészt, ez az amerikai hadiipar támogatását is jelenti, mert az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének elemeit fogják beszerezni. Emilyen kettős álláspont a nagyobb szövetséges iránt.”

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 754 megtekintés

Videó: 48 915 461 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025046

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh