Nem vált be Leon Panetta, a Pentagon vezetőjének reménye, hogy Aleppo szíriai város lázadók általi elfoglalása az utolsó „szög lesz Bashar Assad koporsójába”. Ezt a stratégiai fontosságú várost ellenőrzésük alá vették a kormányerők. Az ellenzék kelletlenül beismerte vereségét.

Szíria második legnagyobb városáért folytatott harcot mind a kormányzat, mind a felkelők és a nyugati szakértők döntő fontosságúnak tekintették. Siker esetén a fegyveres ellenzék tervezte a közeli Idlib elfoglalását és egy erős ugródeszka kialakítását a további harci akciókhoz. A nyugati sajtó hangosan bejelentette: Aleppo ellenőrzése új erőt ad a „lázadóknak”, és rákényszeríti az elnököt, hogy csomagolja cuccait. A helyzet azonban nem a „rendszer ellen harcolók” kedvére alakult. Bár a csata ilyen kimenetele még nem jelenti, hogy a kormányerők döntő előnyt szereztek, véli Vlagyimir Iszajev, orientalista professzor.

- A helyzet nem változott radikálisan, hiszen korábban Damaszkusz egy részét is elfoglalták. De bizonyos sikerei vannak a kormányzati csapatoknak. A továbbiakban minden attól függ majd, mennyire tud összefogni az ellenzék, és milyen további támogatást kap a Perzsa-öböl országaitól, az USA-tól, az EU-tól és Törökországtól. Hogyan tudnak behatolni a gyakorlatilag nem létező Törökország és Szíria közötti határon át.

Mit tehet most Assad? Mivel a béketárgyalások folytatására tett kísérlet zsákutcába került, az ENSZ szíriai képviselője szavaival válaszolhatnék erre. A képviselő azt mondta, még szigorúbb intézkedéseket kell foganatosítani. Assad tudatában van annak, hogy ha az ellenzék nem hajlandó tárgyalni, fegyveres provokációkat hajt végre, és harcol a rezsim ellen, akkor csak erővel válaszolhat erre. Hogy mennyire lesz elég ez az erő, ez egy nagy kérdés.

Meg kell jegyezni, hogy Aleppo nagy kereskedelmi központ, amelynek lakossága támogatja Bashar Assadot. És a jelenlegi kormány közvetlen feladata, hogy elemi rendet teremtsen a városban, hogy megszabadítsa azt a fegyveres ellenzéktől. Meg kell jegyezni, hogy a városért folytatott harc után kiderült, hogy a fegyveres lázadók között sok külföldi harcos van Törökországból, Katarból és Szaúd-Arábiából. Ugyanakkor Leon Panetta, aki hagyományosan figyelmen kívül hagyja a nyilvánvaló tényeket, kijelentette: „Aleppo még egy tragikus példája az Assad rezsim erőszakos jellegének.” Úgy tűnik, még sok hasonló demagóg kijelentést hallunk majd. A magyarázatot más síkon kell keresni: a felkelők és a nyugati szövetségeseik Aleppo-t nem csak a harci műveletek átmeneti területének tekintették, hanem olyan bázisnak is, amelyen keresztül külföldi segítséghez juthatnak. Most egy másik bázist kell keresniük.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 872 095 megtekintés

Videó: 49 053 823 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053165

Jelenleg az oldalon

20
Online

Interreg CE1013 REFREsh