Nem egyedül lopott dokumentumokat XVI. Benedek pápa volt komornyikja, csaknem húszan lehetnek érintettek a bizalmas vatikáni dokumentumok eltulajdonításában és kiszivárogtatásában - jelentette hétfőn az olasz hírügynökség.

A szentszéki nyomozóhatóság mintegy húsz embert "vett célba", ők gyanúsítottként szerepelhetnek a "Vatileaksrôl" folytatott vizsgálat következő szakaszában - írta az ANSA "jól tájékozott" vatikáni forrásokra hivatkozva.

Hozzátette: gyanúsítottakról még nem lehet beszélni, mivel a nyomozás második fázisa hivatalosan még el sem kezdődött. Nem tudni, hogy a vatikáni ügyész hány emberrel szemben indítana vizsgálatot közülük, de "az biztos, hogy legalább húsz személynek volt része, különböző szereppel, a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásában".

A nyomozás első szakasza augusztus 13-án zárult le, amikor a vatikáni ügyész súlyos lopásért vádat emelt Paolo Gabriele, a pápa komornyikja ellen. Gabrielét május 23-án tartóztatták le. Majdnem két hónapot töltött a vatikáni fogdában, július 21. óta pedig vatikáni otthonában házi őrizetben van. Lakásán egy, a pápa nevére szóló 100 ezer eurós csekket és az egyházfő lakosztályából ellopott értékes ajándéktárgyakat is találtak.

Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a vatikáni bíróság előtti tárgyalás szeptember 20. után kezdődik. Bűnrészesként a vádlottak padján ül majd Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság informatikusa is.

A vádirat névtelen tanúként csaknem negyven egyházi és világi vatikáni alkalmazottat sorol fel. Az újságok találgatásai szerint közülük kerülhetnének ki az újabb gyanúsítottak.

A sajtó megtudta azt is, hogy sem Gabrielét, sem Sciarpellettit nem bocsátották el véglegesen állásából, állítólag továbbra is fizetést kapnak a Vatikántól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 726 726 megtekintés

Videó: 48 935 521 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028984

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh