A kazah államfő közös euroatlanti és eurázsiai biztonságpolitikai programot javasol; Nurszultan Nazarbajev gigantikus tervéről a Kommerszant című orosz napilap számolt be kedden.

Asztana azt reméli megvalósítani, ami eddig nem sikerült Moszkvának: a legfontosabb regionális biztonsági szervezetek együttműködésére teremtene lehetőséget. A szakértők azonban kételkednek a kazah megaprojekt jövőjében - írta az orosz politikai-gazdasági lap.

Az elképzelés szerint a programba bevonnák az ENSZ-t az Európai Uniót, a NATO-t, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), a Független Államok Közösségét(FÁK), a Sanghaji Együttműködés Szervezetét (SESZ), a FÁK-tagállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét (KBSZSZ) és a Nazarbajev kezdeményezésére létrehozott Ázsiai Együttműködési és Biztonsági Értekezletet.

Az ötlet 2010-ben merült fel, amikor Kazahsztán töltötte be az EBESZ soros elnöki posztját, de a tervet hivatalosan az Ázsiai Együttműködési és Biztonsági Értekezletet külügyminisztereinek múlt heti találkozóján hirdette meg a kazah államfő.

A Kommerszantnak nyilatkozó asztanai forrás szerint nem egy újabb nehézkes struktúra létrehozásáról van szó, hanem az euroatlanti és eurázsiai térségben meglévő szervezetek közötti űr kitöltésére törekednének, kezdetben mindössze a párbeszédet ösztönözve.

Moszkvában visszafogottan kommentálták Nazarbajev elképzelését, emlékeztetve arra, hogy a KBSZSZ évek óta sikertelenül próbálkozik a NATO-val közös fellépéssel az afganisztáni kábítószer kereskedelem ellen. Vagyim Kozjulin biztonságpolitikai szakértő, az orosz PIR-központ vezető munkatársa szerint a kazah elképzelés sikeres megvalósításához a legfontosabb, a bizalom hiányzik.

A Kommerszantnak a NATO brüsszeli parancsnokságán - név nélkül - kifejtették: "nem a nehézkes kezdeményezések ideje van most, operatívan kell megoldani az aktuális problémákat. Asztana javaslata nem rossz, de nincs realitása".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 277 megtekintés

Videó: 48 282 616 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919028

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh