Petr Necas miniszterelnök szerint Csehország kész megvétózni az egységes európai uniós bankfelügyelet létrehozását, ha nem lesznek megoldva azok a problémák, amelyek veszélyeztetik a csehországi pénzügyi rendszer stabilitását.

"A hazai (csehországi) bankpiac 95 százalékát külföldi anyabankok ellenőrzik. Erre tekintettel a szabályozásnál nagyon óvatosnak kell lennünk. A hazai bankszektornak adott garanciák bebiztosításáról van szó, ezért például nehezen elfogadható számunkra a kölcsönös pénzkölcsönzés. Ha a bankunió létrehozását a ma ismert javaslat formájában terjesztenék elő, azt bizonyára megvétóznánk" - fejtette ki Necas a cseh kormány ülése utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

Az EU tagállamainak képviselői csütörtökön és pénteken Brüsszelben vitatják meg a bankunió létrehozását. A konkrét javaslatokat, amelyek az asztalra kerülnek, egyelőre nem ismeretesek.

A cseh kormány álláspontja szerint nem reális, hogy a rendszert már 2013 januárjában beindítsák.

Necas hangsúlyozta, kormányának célja a cseh bankszektor stabilitásának biztosítása. "Az OECD azon három országa közé tartozunk, amelyeknek nem kellett pénzzel kisegítenie a bankokat. A betétek összege meghaladja a hitelek értékét, és a bankfelügyeletünk nagyon jó és hatékony" - húzta alá a kormányfő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4380305

Jelenleg az oldalon

7
Online