Ütemterv szerint halad a biztonsági ellenőrzés 2014 végére tervezett teljes átadása az afgán erőknek - jelentette ki hétfőn Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

Éppen két éve, a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján határozták el a tagországok, hogy 2014 végéig átadják az ellenőrzést a helyi erőknek. Kabult leszámítva akkor még az ország egészében a nemzetközi erők (ISAF) feleltek a biztonságért, ma viszont már a lakosság háromnegyedének biztonságát az afgán fegyveres erők szavatolják, az akciók 80 százalékát ők irányítják, és a kiképzés 85 százalékáért ők felelnek - emlékeztetett Rasmussen.

A dán politikus kijelentette: az átadás a tervnek megfelelően megvalósul, 2014 vége után az afgán hadsereg és rendőrség fogja ellenőrizni az ország egészét.

Kifejtette, hogy azokon a területeken, ahol az afgánok átvették az ellenőrzést, nem romlott vagy javult a biztonsági helyzet. Rasmussen külön kiemelte Kabult, ahol az előző év azonos időszakához képest idén augusztus végéig 17 százalékkal esett vissza az ellenséges támadások száma. Meggyőződésének adott hangot, hogy az afgán erők képesek helytállni és folyamatosan szorítják vissza az ellenséges erőket; mint kifejtette, a támadások 80 százaléka olyan területekre korlátozódik, amelyeken Afganisztán lakosságának 20 százaléka él, amit jórészt annak tud be, hogy az afgán biztonsági erők létszáma az elmúlt időszakban több mint 350 ezer fővel emelkedett.

"Mély benyomást tett rám, hogy milyen profik és elszántak, és mennyire büszkék a fegyveres erőikre" - számolt be két héttel ezelőtti afganisztáni látogatásáról a NATO-főtitkár, aki rámutatott, hogy az afgán erőknek még fejlődniük kell, de kijelentette: 2014 végére sokkal képzettebbek és hatékonyabbak lesznek, mint most.

Rasmussen rámutatott, hogy a nemzetközi közösség példátlan befektetést hajt és hajtott végre Afganisztán biztonsága érdekében, és a "nehezen elért eredmények" kiteljesítése érdekében minden félnek állnia kell a szavát.

"Az afgán hatóságok vállalták, hogy javítják a kormányzás hatékonyságát, fellépnek a korrupció ellen és érvényt szereznek az emberi jogoknak, a nők jogait beleértve" - fogalmazott a NATO főtitkára. Rasmussen üdvözölte, hogy Afganisztánban 2014-ben elnökválasztást és tartományi választásokat tartanak.

"Ez fontos lépés egy jobb jövő felé" - vélekedett a főtitkár, aki szerint az afgán hatóságok elkötelezettek, hogy a választásokat átfogó, átlátható és hiteles módon szervezzék meg. Egyúttal kijelentette, hogy a szövetségesek és az ISAF-ban részt vevő többi ország nem vonja kétségbe, hogy az afgán alkotmány szerint demokratikus választásokat fognak tartani.

Szokásos havi sajtótájékoztatója végén a főtitkár beszámolt az Indiai-óceánon, az Afrikához közeli vizeken folytatott Óceánpajzs fedőnevű, kalózellenes NATO-művelet sikereiről is. Mint elmondta, a NATO erői egy nagyjából nyugat-európányi területen járőröznek a térségben, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a kalóztámadások száma. Mint elmondta, 2011-ben kalózok 24 hajót kerítettek hatalmukba, idén viszont mindössze hetet. Tavaly 129 kalóztámadásról érkezett jelentés, idén pedig csak 19-ről - mutatott rá Anders Fogh Rasmussen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 368 657 megtekintés

Videó: 47 527 570 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6797192

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh