Mose Jaalon izraeli miniszterelnök-helyettes pénteken arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy országa megvédi szuverenitását, ha a véres szíriai harcok átterjednek a Golán-fennsíkra.

”A szíriai rezsimet tesszük felelőssé a határnál történtekért”- üzente az egykori vezérkari főnök Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Jaalon azt követően tette közzé megjegyzését hivatalos Twitter-oldalán, hogy csütörtökön három akna a Golán-fennsík egyik településén csapódott be, de senki sem sebesült meg.

Egy izraeli katonai szóvivő szerint a lövedékek tévedésből csapódtak be izraeli területen.

Hétfőn szintén eltévedt lövedékek egy izraeli katonai járőrkocsit találtak el az Izrael és Szíria között elterülő demilitarizált övezetben, egy hete pedig három szíriai harckocsi hatolt be a két ország közötti ütköző zónába.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el. A szír lakosság zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol zsidó telepesek alapítottak új városokat.

Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. Az utóbbi évtizedben közvetítők segítségével több alkalommal is folytak titkos, nem hivatalos béketárgyalások a két ország vezetői között, legutóbb 2010-ben, a szíriai felkelés kitörése előtt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 728 753 megtekintés

Videó: 48 936 987 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029243

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh