Görögország az államcsőd előtt áll. Ezen a héten lejár az államkötvényekkel kapcsolatos kifizetések határideje, Athénnak pedig nincs pénze.

A hitelezők 31,5 milliárd eurót ígértek, amennyiben elfogadják a válságkezelő intézkedések újabb csomagját.

Hétfőn a parlament elfogadta a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló csomagot, amely a kiadások mintegy 10 milliárd euróval történő lefaragását irányozza elő. A csomag értelmében a GDP újabb 4 százalékkal csökken. Ez pedig annyit jelent, hogy a helyreállításról egyelőre nincs szó - jelentette ki Dimitriusz Papadimulisz, aki a radikális baloldali koalíciót képviseli a parlamentben.

- Ezzel a kormánnyal, amely a „merkelizmust” képviseli, és ekkora adóssággal, az országban csak rosszabbul mehetnek a dolgok.

Jelenleg Görögország adóssága 350 milliárd euró, ami a GDP 120 százaléka. Az államcsőd elkerülése érdekében Athén 5 milliárd euró értékű kötvényt szándékozik eladni. A szakértők szerint azonban ennek az összegnek csak egy részét sikerül megszerezni. Ebben az esetben a pénz már csütörtökre elfogy, a hitelezői hármas viszont csak a hónap végére ígérte a segítséget. Azaz két hétig nem lesz pénz egyáltalán. Nem véletlen, hogy Görögországot elárasztotta a tiltakozási hullám. Az országban minden negyedik munkaképes emberállás nélkül van. Amint Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter kijelentette: ha ez a továbbiakban is így lesz, akkor Görögországra éhség és nyomor vár, majd előbb-utóbb gazdasági bukás. Ez pedig az euróövezet más országai számára is rendkívüli negatív következményekkel járna - állapította meg Vaszilij Koltasov, a Globalizáció és Szociális Mozgalmak Intézete gazdasági kutatóközpontjának vezetője:

- A görög államcsődöt követheti Spanyolország, Portugália majd pedig egy idő után Olaszország államcsődje. De fennáll Franciaország államcsődjének reális veszélye is.

Az ok: a befektetők nem hisznek a gazdasági rendszer és az állam politikájának megbízhatóságában. A probléma rendezésére több évre lesz szükség, állítják az elemzők.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 749 970 megtekintés

Videó: 48 951 519 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031898

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh