Izrael és a palesztin csoportok egyelőre nem tudnak megegyezni a békéről. A béketárgyalások Kairóban folynak a Gázai övezet bombázásának és az Izraelt ért rakétatámadások hátterében.

Az Izraeli Légierő támadásai már a hatodik napja tartanak. Ez válasz a Hamász által kilőtt Izrael ellen irányuló rakétatámadásra. Az izraeli hadműveletek kezdete óta a palesztin áldozatok száma 80-ra nőtt, de Izraelben is vannak áldozatok.

A Hamász tagjai más csoportosulásokkal együtt követelik a Gázai övezet blokádjának teljes megszüntetését, az izraeli hadsereg előrenyomulásának befejezését, egy biztonsági zóna létrehozását, valamint a palesztin vezetők módszeres kiiktatásának leállítását. Izrael egy 15 évre szóló béke megkötését, a fegyverszállítások és az izraeli határőrök elleni támadások beszüntetését erőlteti.

Az orosz szakértők között nincs egyetértés arra nézve, hogy mennyire reális a béke megkötése. Íme Azsdara Kurtova véleménye:

- Nincs kétség, hogy a békére van esély. Ez mindig egy előzetes feltétele annak, hogy a felek asztalhoz üljenek és tárgyalásokat folytassanak egymással. Nincs olyan probléma a palesztin-izraeli kapcsolatokban, amelyeket ne lehetne megoldani politikai eszközökkel. Így, én nem zárom ki a béke megkötésének lehetőségét.

Szergej Demidenko szakértőnek ez volt a válasza arra a kérdésre, hogy vajon a felek között megszűnhet-e a katonai konfliktus:

- Nem, nem tud. Nagyon sok az olyan csoport, amely még a Hamász ellenőrzésén is kívül esik. A palesztin szélsőséges csoportok nem csak a Hamászból állnak, így a békekötés minden egyes csoporttal nem jöhet létre.

Az izraeli kormány ultimátumot adott a Hamásznak: amennyiben a Gázai övezetben 36 órán belül nem szüntetik be a rakétatámadásokat Izrael ellen, úgy az kiszélesítik a katonai akciót. Ezt az izraeli pénzügyminiszter, Juval Steinitz jelentette be. A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet Barack Obama amerikai elnök közleményére is, amelyben megvédi Izrael katonai tevékenységét. Szerinte ez ún. szükséges önvédelem:

- Nincs olyan ország a Földön, amely tűrné az állampolgárai ellen irányuló rakétaesőt.

Kedden, hogy kifejezze szolidaritását, a Gázai övezetbe érkezik az Arab Liga főtitkára, Nabil al-Arabi egy miniszteri delegációval. A közeljövőben az ENSZ főtitkára Pan Gimun is Gázába látogat.

A palesztinok mihamarabbi felfegyverzését sürgetik Egyiptomban

Mohamed Morszi egyiptomi elnök egyik tanácsadója sürgette a független palesztin állam létrehozásának mielőbbi kinyilvánítását – jelentette a Kol Jiszráél (Izrael Hangja) rádióállomás.

Mohamed Fuad Dzsadallah, az elnök igazságügyi tanácsadója egy arab tévécsatornán beszélt arról, hogy szükséges a palesztin állam létrehozása, valamint el kell kezdeni a palesztinok felfegyverzését, hogy sikeresen állhassanak ellen Izraelnek.

A palesztinok elsüllyesztettek egy izraeli hajót és megsemmisítettek egy helikoptert

A Hamász fegyveresei elsüllyesztettek egy izraeli hajót a Gázai övezetben, ahol egy helikoptert is lelőttek – számol be az Al-Alam iráni TV-csatorna. Az izraeli katonai vezetés nem erősítette meg a hírt.

Az Izraeli Légierő csapatai november 18-án éjjel folytatták a terroristák létesítményeinek támadását. A harcok kezdete óta Izrael több, mint 1350 objektumot támadott meg. Az öt nap alatt a Vaskupola rakétavédelmi rendszer mintegy 310 rakétát semmisített meg.

Izrael öt nap alatt 44 millió kibertámadást hárított el

Az izraeli kormány internetes oldalai az elmúlt öt napban, amióta a hadsereg megtámadta a palesztin fegyvereseket, több, mint 44 millió kibertámadásnak voltak kitéve, amelyekből egy kivételével mindegyiket elhárították. Erről az izraeli pénzügyminiszter, Juval Steinitz számolt be.

A támadások elsősorban olyan adatbázisok ellen irányultak, amelyeken Izrael védelmi rendszerének adatait őrzik. Az elnök, a miniszterelnök és a Külügyminisztérium honlapjait is érték támadások. Azt, hogy melyik internetes oldalt sikerült feltörni egyelőre nem tudni, de Steinitz szerint, az oldal 10 perccel később már működött.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 363 megtekintés

Videó: 48 312 716 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922481

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh