A legtöbb tüntetést társadalmi kérdések váltották ki tavaly Kínában, s azokban egyre nagyobb szerepet játszanak a mikroblogok - derül ki a 2012-es kínai tömegmegmozdulások elemzéséből.

A nem mindennapi összeállítást az igazságügyi minisztérium alá tartozó, vagyis állami kézben lévő Facsi Zsipao jogi szaklap közli. Azt ugyan nem részletezi, pontosan hány - pekingi zsargonnal kifejezve - "tömeges incidensre" került sor a tavalyi év során, de azok számát egy korábbi, a témával foglalkozó kék könyvében a Kínai Társadalomtudományi Akadémia 180 ezerre teszi.

A 2012-es statisztikákból kiderül, hogy a legtöbb tüntetés a hagyományosan is legliberálisabbnak tartott délkelet-kínai Kuancsou tartományban, a közép-kínai Szecsuan és Honan tartományokban volt. Egyre több féle oka van az adatok szerint a tüntetéseknek: csaknem egynegyedük társadalmi kérdések és viták, több mint egyötödük a rendőrség és a közemberek közti konfliktus, ugyanennyi kényszerű kilakoltatások miatt történik. Ezeken kívül a hivatalnokok és lakosság közötti, valami az etnikai alapú összetűzések szerepelnek a leggyakoribb okok közt.

Az esetek csaknem 60 százalékában valamilyen közérdek sérül, kisebb arányú az egyéni érdekek csorbulása kiváltotta megmozdulás.

A tüntetések több mint fele hirtelen tör ki, s kevesebb mint 30 százalékukat szervezik meg előre, ami a kínai társadalmi berendezkedés utóbbit ellehetetlenítő jellegéből is következik. A megmozdulások szervezésénél a személyes kapcsolatoknak, a telefonbeszélgetéseknek van a legnagyobb súlyuk, ugyanakkor a mára már több száz milliós regisztrált felhasználót jegyző mikroblogok szerepe is egyre nagyobb: a mindössze négy évvel ezelőtt debütált szolgáltatásnak már a tüntetések több mint egytizedének megszervezésében van szerepe.

A megmozdulások kevéssel több mint fele a városi lakosságot érinti, jelentős számú esetet jegyeznek vidéki lakosok és a parasztok is, minden ötödik pedig migráns munkásokkal kapcsolatos, a külföldi nemzetiségűek érintettsége csekély, mindössze 2,2 százalék.

A tüntetések több mint kétharmada egy napon belül véget ér, s az öt százalékot sem éri el az egy hetet meghaladók aránya, utóbbira szolgált például 2012-ben a csaknem két héten át lázadó falu, Vukan esete.

Meglepő módon a lap a tüntetések kezelési módjáról is nyíltan beszámol. Statisztikái szerint azokat 60 százalékban negatív, kisebb arányban pozitív rendezési módokkal kezelték a kínai hatóságok tavaly. Előbbi kategóriába az újság szerint az információk blokkolása, az erőszakos feloszlatás, az őrizetbe vétel számít, míg az utóbbi kategória egyebek közt a nyomozást, a felelősségre vonhatókkal való tárgyalást vagy a kétoldalú tanácsadást jelenti.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 428 megtekintés

Videó: 48 292 747 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920032

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh