Tavaly nyáron az iráni űrügynökség bejelentést tett, miszerint egy majmot juttatnak el a világűrbe, amit látszólag meg is tettek.

Az iráni állami televízió, az űrügynökség weboldalán perzsa (fárszi) nyelven kiadott sajtóközlemény, valamint az eseményről készült fényképek tanúsága szerint Irán egy élő rhesusmajmot küldött a szuborbitális űrbe egy kis rakéta, a Pishgam (úttörő) fedélzetén. A YouTube-on még egy videó is napvilágot látott, amin elvileg a kilövés látható.

Bár a jelentést nem sikerült megerősíteni, és az Egyesült Államok Légierejének Észak-Amerikai Űrrepülési Védelmi Parancsnokságának (NORAD) jelentése szerint sem észleltek semmilyen rakéta kilövést Irán területéről, a független megfigyelők úgy vélik, valós lehet a kilövés. "Valójában nem látok okot arra, hogy ne higgyem el" - mondta Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, aki maga is nyomon követi a kilövéseket.

Véleménye szerint a fényképek és az általa megkeresett források kellően meggyőzőek. Az iráni űrügynökség weboldalán közzétett fotókon a rakéta ugyanannak tűnik, mint amit már korábban is fellőtt az űrügynökség, orrkúpja azonban nagyobb, ami méretét tekintve megfelel egy kisebb, élet fenntartására is alkalmas kamra befogadására. A fotókon egy üléshez szíjazott élő rhesusmajom is látható.

A jelentések szerint a rakéta 120 kilométeres magasságig emelkedett, ami McDowell szerint már a világűrnek minősíthető, azonban ez a magasság még nem elegendő a pályára álláshoz, a visszatérés pedig ejtőernyő segítségével történt. Az még tisztázatlan, hogy mikor zajlott le a kilövés. A sajtóközlemény szerint a kilövés Mohamed próféta születésnapján történt, amit a síiták január 29-én ünnepelnek, a világ más részein azonban a múlt hétre esett.

Több ország is attól tart, hogy az állatok vagy emberek szállítására alkalmas rakéták fegyvereket is képesek szállítani. Irán visszautasít minden katonai célzatot. "Ez nem ijesztő, mivel nem egy nagy, új rakétáról van szó, ami képes lenne elérni Amerikát, vagy bármi hasonlót" - mondta McDowell. "Ebben nincs semmi katonai. Tisztán propaganda. Mindazonáltal előre viszi tudományukat és technológiájukat azáltal, hogy képesek voltak megcsinálni"

Irán szerint a kilövés az első lépés volt az emberek űrbe juttatása felé vezető úton, amire az elkövetkező 5-8 évben szeretnének sort keríteni. Ennek eléréséhez McDowell szerint egy nagyobb rakéta megépítésére lesz szükség. Irán jelenlegi legnagyobb rakétája a Safir, ami sikereket könyvelt el műholdak pályára állításában, illetve fejlesztés alatt áll egy nagyobb teljesítményű kilövőeszköz, a Simorgh.

A következő lépés valószínűleg egy ember szuborbitális pályára állítása lesz, amit a Safirral végeznek el, vagy egy ember nélküli Simorgh repülés földkörüli repülése lesz, mellyel a küldetés irányítói meggyőződhetnek a biztonságos földet érésről. "Nem akarják megismételni azt, amit a Szovjetek 1957-ben elszenvedtek, amikor egy élőlényt pályára állítottak mielőtt kidolgozták volna a visszatérést" - vélekedett McDowell.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 917 megtekintés

Videó: 49 080 513 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056871

Jelenleg az oldalon

14
Online

Interreg CE1013 REFREsh