A francia és az amerikai kormány egyetért abban, hogy a Maliba küldött afrikai erők békefenntartó feladatot kapjanak.

"Egyetértettünk abban, hogy az afrikai erőknek Maliban a lehető leggyorsabban ENSZ-irányítás alá kell kerülniük" - közölte hétfőn Párizsban Joe Biden amerikai alelnök Francois Hollande francia államfővel együtt tartott sajtótájékoztatóján. A nyugat-afrikai országban elindított katonai intervenciót "békefenntartó küldetéssel kell felruházni" - tette hozzá a francia elnök.

Biden, akit több mint kétórás munkaebéden látott vendégül Hollande az Elysée-palotában, gratulált Franciaországnak a "döntő katonai fellépéshez", valamint felhívta a figyelmet a Maliba vezényelt francia katonák "bátorságára és lenyűgöző szakértelmére".

A francia elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államoknak azért, hogy támogatta a francia katonai intervenciót Maliban. "Nagyra értékeltem a támogatást a nemzetközi közösség részéről, rögtön azután, hogy meghoztam a döntés a francia beavatkozásról. Az Egyesült Államok támogatását, a politikai támogatást, az anyagi támogatást, a logisztikai támogatást és a támogatást az (iszlamisták elleni harchoz Addisz-Abebában rendezett) nemzetközi adományozói konferenciához" - sorolta Hollande.

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások kapcsán a francia elnök jelezte: Franciaország és az Egyesült Államok "a végsőkig" nyomást fog gyakorolni Iránra annak érdekében, hogy a nukleáris programról folytatott tárgyalások eredményesen folytatódjanak.

"Még egy randevút adtunk, amelynek hamarosan létre kell jönnie annak érdekében, hogy legyen aztán tárgyalás. Mi tehát a végsőkig nyomást fogunk gyakorolni, hogy a tárgyalások eredménnyel záruljanak" - fogalmazott Hollande.

Joe Biden szombaton közölte, hogy Washington akár kétoldalú megbeszélést is hajlandó folytatni Teheránnal, Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter pedig vasárnap bejelentette, hogy február 25-én, Kazahsztánban tartják az újabb tárgyalást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alkotta csoporttal, és Irán is kész a kétoldalú megbeszélésre az Egyesült Államokkal, ha az amerikai fél valóban őszinte szándékkal ül tárgyalóasztalhoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 288 megtekintés

Videó: 48 912 879 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024708

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh