Svédország egy keletről jövő orosz támadás esetén egy hétig sem tartana ki – hívta fel a figyelmet a svéd fegyveres erők főparancsnoka, Sverker Göranson. Feltételezhető, hogy a tábornok kijelentését provokációnak szánta, hogy ezzel is Svédország NATO belépését segítse elő.

„Sohasem voltunk eléggé felszerelve ahhoz, hogy a Szovjetuniót vagy Oroszországot egyedül megállítsuk. Bármilyen esetben kívülről kell segítséget kérnünk – a NATO-n, vagy az Egyesült Államokon keresztül. De politikusaink nem engedélyezik a társadalom militarizálását, mellyel a keleti fenyegetést saját erőinkkel el tudnánk hárítani.” – tette hozzá Göranson tábornok egy interjúban.

Ebben az összefüggésben emlékeztetett a tábornok a 2008-as grúz-orosz háborúra, ami a grúz hadsereg teljes összeomlásával végződött. Göranson szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy Oroszországban grandiózus fegyverkezési program indult el Vlagyimir Putyin elnöksége alatt.

Jóllehet az interjút újév környékén hozták nyilvánosságra, csak most kezdi elérni a szélesebb nyilvánosságot. A svéd államügyészség nem késlekedett bejelenteni, hogy nyomozást indítanak Göranson ellen, mivel államtitkokat szolgáltatott ki. A Svéd Királyság védelmi képességei ugyanis kényes információnak minősülnek, melyet a tábornok nem hozhatott volna nyilvánosságra. Mindemellett Göranson biztonságpolitikai veszélyekkel kapcsolatos elemzése sem világos, azaz miért számol egy orosz támadással. A két ország diplomáciai kapcsolatai jók – nem utolsó sorban éppen azért, mert Svédország nem tagja a NATO-nak.

Forras: oroszvilag.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Oroszország a katonai dominancia felé Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 898 megtekintés

Videó: 48 293 961 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920121

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh