A ciprusi bankszektornak nyújtandó mentőcsomag kulcskérdése a pénzmosás elleni hatékony ciprusi fellépés - hangsúlyozta az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek, az úgynevezett eurócsoportnak a hétfői brüsszeli tanácskozása után Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a testület új elnöke, valamint Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdaság-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke.

Az eurócsoport ezen a napon első ízben tartott ülést Dijsselbloem elnökletével, miután Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő lemondott e testület vezetői posztjáról.

Az eurózóna pénzügyminiszterei - mint azt Dijsselbloem elmondta - érdemben nem vitatták meg a tavaly nyáron előterjesztett ciprusi pénzügyi segítségkérésre adandó választ, a lehetséges mentőcsomag tartalmát. Az újságírók hiába faggatták az eurócsoport új elnökét egyebek közt arról, vajon lesz-e Ciprus esetében is részleges adósságleírás, vagy pedig azon az állásponton van az euróövezet, hogy az csak egyetlen egyszer, Görögország esetében történhetett meg. Ciprusnak saját állítása szerint mintegy 17,5 milliárd euróra lenne szüksége.

A szigetországban küszöbön áll az elnökválasztás, annak első fordulóját e hónap 17-én tartják. Az eurócsoport márciusra tervezi a döntést a ciprusi csomagról. A kérdést bonyolítja, hogy a szigetország - széles körben osztott vélemények szerint - orosz oligarchák gyanús eredetű vagyonának adóparadicsoma, és a nemzetközi pénzmosás egyik fő terepe. Az euróövezet azt várja Nicosiától, hogy következetesen érvényesítse a pénzmosás elleni jogi előírásokat.

Dijsselbloem az eurócsoport ülése utáni sajtótájékoztatón kitért Görögországra, azt mondta, hogy Görögország pénzügyi megtámogatásának a programja jól halad, és remény van arra, hogy e hónap 21-ikén egy további, ezúttal 2,8 milliárd eurós hitelrészletet folyósítanak Athénnak.

Mint az eurócsoport új elnöke közölte: röviden szóba került a hétfői ülésen az árfolyam-politika vitatott témája is. Ezt a problémát a múlt héten Francois Hollande francia államfő tette a közbeszéd témájává, amikor az Európai Parlament strasbourgi ülésén arról beszélt: lépéseket kellene tenni az euróárfolyam túlzott "kilengéseinek" megakadályozása érdekében. Jelenleg az eurónak általános megítélés szerint túl magas a dollárhoz viszonyított árfolyama, ami rontja az euróövezet exportlehetőségeit. Német részről viszont erős fenntartásokat hangoztatnak az árfolyam-politikai "aktivizmust" szorgalmazó francia állásponttal szemben.

Dijsselbloem - az újságírók nem kis meglepetésére - azt mondta: a miniszterek arra jutottak, hogy ennek a kérdésnek a megvitatására alkalmasabbnak tartják a G20 országcsoport tanácskozását. Azt a riporteri felvetést, hogy az euróövezet nem kíván-e közös álláspontot kialakítani ebben a kérdésben, a holland pénzügyminiszter - eurócsoport-elnöki minőségében is - leszögezte: a maga részéről maximálisan tartózkodni kíván attól, hogy árfolyamkérdésekben nyilatkozatot tegyen.

A sajtótájékoztatón Olli Rehn megerősítette, hogy az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - február 22-ikén teszi közzé következő gazdasági előrejelzését.

A hétfői eurócsoport-ülésen döntöttek arról, hogy Dijsselbloem megörökli Junckertől az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) nevű pénzügyi mentőeszköz kezelésével megbízott szervezet kormányzótanácsában eddig betöltött elnöki tisztségét is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 635 833 megtekintés

Videó: 48 832 897 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010801

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh