Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is elítélte az Észak-Korea által kedd hajnalban végrehajtott a kísérleti atomrobbantást.

A nukleáris kísérlet egyértelmű fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, és megkérdőjelezi a globális nukleáris leszerelés érdekében tett erőfeszítéseket - hangsúlyozta Tóth Tibor, az egyezmény előkészítő bizottságának vezetője. A tesztrobbantás erősen aggasztó esemény, amelyet mindenkinek el kell ítélnie - tette hozzá.

Elítélte a robbantást a nukleáris energia békés célú felhasználásán őrködő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is. Amano Jukija főigazgató "mélységes sajnálkozásának" adott hangot az esemény miatt, és rámutatott, hogy a robbantással egyértelműen megsértették az ENSZ BT határozatait. "A NAÜ továbbra is elkötelezett az észak-koreai nukleáris kérdés békés megoldása mellett, ennek érdekében felújítaná ellenőrző tevékenységét, amint erről politikai megállapodás születik az érintett országok között" - fűzte hozzá.

A nukleáris tesztrobbantások globális tilalmát előkészítő CTBTO mérőállomásai szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén, majd nem sokkal később Phenjan közölte, hogy végrehajtotta harmadik föld alatti, kísérleti atomrobbantását - írták a szervezet közleményében. A CTBTO globális mérőhálózata közép-európai idő szerint röviddel hajnali négy óra előtt a Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű szeizmikus mozgást észlelt az ország területéről.

Tóth Tibor felidézte: az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2009-ben felszólította Phenjant, hogy csatlakozzon az atomcsend-egyezményhez. Idén januárban egy másik BT-határozat intette Észak-Koreát attól, hogy újabb tesztrobbantást hajtson végre.

"Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a nukleáris tesztrobbantásoknak. A nemzetközi közösségben széles körű támogatás érezhető az egyezmény hatályba lépése mellett" - jelentette ki a CTBTO képviselője.

Az egyezményt az 1990-es években hozták létre, de életbe lépéséhez még szükség van meghatározott országok - Egyesült Államok, Kína, Izrael, Irán, Észak-Korea és Egyiptom - csatlakozására. Eddig 157 másik állam írta alá az egyezményt.

Forrás: MTI

Frissítés: Kétszer nagyobb lökéshullámot mért a CTBTO, mint 2009-ben

Megközelítőleg kétszerese volt a kedden hajnalban Észak-Koreában mért "robbanásszerű esemény" magnitúdója, mint amit a 2009-es kísérleti atomrobbantás alkalmával jegyeztek fel - közölte kedden Bécsben az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetének (CTBTO) Előkészítő Bizottsága.

"Észlelésünk szerint a magnitúdó megközelítőleg kétszeres volt" 2009-hez képest - mondta Lassina Zerbo, a CTBTO adatelemzési központjának igazgatója egy sajtótájékoztató keretében.

A világszerte mérőállomásokat működtető nemzetközi szervezet a Richter-skálán mérve 4,9 erősségű lökéshullámokat észlelt abból a térségből, ahol 2009-ben és 2006-ban kísérleti robbantásokat hajtott végre Észak-Korea. Az előző, 2009-es robbantás erőssége 4,5, a 2006-osé 4,1 volt. A skála tulajdonságaiból következik, hogy a 4,9-es érték a 4,1-eshez képest kétszeres erősséget jelez.

Bár Észak-Korea korábban a nap folyamán bejelentette, hogy föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és a CTBTO elítélte azt, a szervezet a saját mérései alapján továbbra sem mondta ki, hogy nukleáris robbantás volt, amit észleltek. Ezt csak a levegőben terjedő részecskék alapján tudják kimutatni, legkorábban két-három nap múlva.

Phenjan már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy végrehajt egy kísérleti robbantást, de konkrét időpontot nem közölt. A hivatalos phenjani hírügynökség, a KCNA közlése szerint "sikeresen és tökéletesen" hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantási kísérletet, amelynek célja megfogalmazásuk szerint az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenséges magatartásával szemben. A KCNA azzal vádolja Washingtont, hogy korlátozni akarja Észak-Korea békés, szuverén jogát műholdak felbocsátására. A phenjani közlés szerint a kísérlethez "egy miniatürizált és könnyebb nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a robbanóereje, így annak semmilyen negatív hatása nem volt a ökológiai környezetre".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 920 megtekintés

Videó: 48 316 017 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923011

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh