Az Egyesült Államok 600 ezer egységnyi, 28 milliárd dollárnyi hadfelszerelést állomásoztat Afganisztánban, amelynek nem egészen két éven belüli elszállítása rendkívül nehéz feladat elé állítja az amerikai logisztikát - írta pénteki számában a The New York Times.

A nehéz katonai járműveket eddig zömmel légi úton szállították el a közép-ázsiai országból, mert Afganisztánnak nincs tengeri kikötője, az úthálózata pedig elmaradott. A legolcsóbb szárazföldi útvonalak a szomszédos Pakisztánon keresztül vezetnek, és a legközelebbi kikötő, Karacsi is ott található. Iszlámábád és Washington között azonban feszült a viszony, ami a tálibok elleni harcot is megnehezíti.

Pakisztán lezárta határátkelőit, amikor 2011 novemberében amerikai légicsapásokban 24 katonája életét vesztette. Az útvonalakat csak tavaly júliusban nyitották meg újra, miután Washington bocsánatot kért. Az amerikai logisztikai szakemberek azt remélik, hogy a katonai hardver mintegy 60 százalékát Pakisztánon keresztül tudják majd elszállítani.

Kedden este, amikor Barack Obama elnök az unió helyzetéről elmondott beszédében bejelentette, hogy az Afganisztánban állomásozó mintegy 66 ezer amerikai katonából egy éven belül 34 ezret haza fog vezényelni, a The New York Times szerint csaknem 40 ezer páncélozott vagy egyéb, nagyméretű jármű maradt az országban. A haderő azt tervezi, hogy ezek közül havonta 1500 darabot szállíttat el légi úton - amennyiben azt az időjárás lehetővé teszi.

Ám 2014 végéig, vagyis a NATO afganisztáni harci küldetésének befejeződéséig már csak 22 hónap van hátra, ezért a költséges művelet végrehajtásához arra is szükség van, hogy a pakisztáni útvonalakat folyamatosan nyitva tartsák. A lapnak nyilatkozó amerikai tábornokok szerint az Afganisztánból kivont hadfelszerelést szállító első kamionok az elmúlt napokban jutottak el Pakisztánba.

Az Afganisztánból a közép-ázsiai köztársaságokon át kivezető északi út hátránya, hogy annak a fekete- és a földközi-tengeri kikötőkig vezető, szárazföldi szakasza túlságosan hosszú. Tovább nehezíti a szállítást, hogy ebben az irányban a vasúti sínek nyomtávja eltér egymástól. Afganisztánon belül emellett a konvojoknak a könnyű célpontot jelentő Szalang-alagúton kellene áthaladniuk, márpedig az amerikai hadfelszerelés 85-90 százaléka ettől délre található.

A lap emlékeztetett rá, hogy az amerikaiak iraki kivonulása sokkal könnyebb volt az afganisztáninál, mert az arab ország nagy részén sík a terep, fejlett az úthálózat, és a határ túloldalán ott van Kuvait, ahol a felszerelést biztonságban lehet tárolni a behajózásig.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 417 190 megtekintés

Videó: 41 170 307 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6051345

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh