A NAÜ szakértőinek látogatása Teheránban, mint ismeretes nem hozott konkrét eredményeket. Mindössze egy újabb találkozót sikerült elérni. Az iráni urándúsító centrifugák még mindig működnek, Izrael pedig azt számolja, hogy Teheránnak mennyi maradt, hogy átlépje a végzetes határt.

Irán egyáltalán nem akar beengedni idegeneket a saját területeire, ahol nukleáris kísérletek folynak. Múlt hét kedden, a NAÜ szakértőinek látogatása előtt egy nappal, az iráni külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az őket érdeklő objektum, a Parcsin nem az atomprogram része. Éppen ezért ez az objektum nem része az Irán és a NAÜ által kötött megállapodásba, ám ha a NAÜ ragaszkodik a Parcsin ellenőrzéséhez, akkor Teherán kész megvitatni ezt a kérdést és együttműködni.

Ez az iráni vezetés megszokott politikája – összegzi a politológus Leonyid Guszev:

Megközelítőleg ugyanez volt, amikor Oroszország javasolta Iránnak, hogy nálunk, Angarszkban dúsítsa az uránt. Kétszer is beleegyeztek: 2009 novemberében és 2010 januárjában, majd ezt követően két héttel jött a visszautasítás. Itt is ugyanez fog történni.

Az iráni atomprogram körüli feszültség még tovább nőtt, amikor a múlt év júliusában kiderült, hogy az urándúsítás mértéke elérte a 10%-ot. Ez év január végén pedig Irán tudatta a NAÜ-vel és a világgal, hogy a natanzi nukleáris központban új-generációs centrifugákat állítanak fel.

Így, Irán folytatja nukleáris programjának továbbfejlesztését, a nemzetközi szankciókra való tekintet nélkül. Nem olyan régen Izrael ultimátumot adott Iránnak, amelyben megszabta az urándúsítás még megengedett határát. Ennek túllépése azt fogja jelenteni, hogy Irán atomfegyvergyártásba kezdett. Amennyiben Irán átlépi a felállított határt, úgy Izrael lerombolja Irán nukleáris objektumait.

Egyáltalán nem biztos, hogy ez légitámadás vagy rakétatámadás lesz – jelentette ki az Oroszország Hangjának adott interjújában Jevgenyij Szatanovszkij, a Közel-Keleti Intézet igazgatója:

Léteznek számítógépes vírusok és más módszerek a gazdaság és a katonai rendszer befolyásolására. Ez a háború már folyik. Légi- és rakétatámadásokra valószínűleg nem kerül sor. Irán azonban bárhogyan válaszolhat, például, terrorista akcióval olyan objektumok ellen, ahol ún. alvó ügynökök dolgoznak. A Perzsa-öbölben megsemmisíthetik a gáz és olajlelőhelyeket és finomítókat, az infrastruktúrát, hogy így destabilizálják a világgazdaságot. Erre szolgálnak az iráni kamikaze repülőgépek és a közepes hatótávolságú rakéták. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy Irán válasza csak azokat érinti majd, akik csapást mértek rá.

Amíg nem lesz a kezünkben biztos információ arról, hogy Irán már létrehozott atombombát, vagy, hogy éppen most készíti, addig valószínűleg senki semmiféle csapást nem mér Iránra – jegyzi meg Leonyid Guszev. Ugyanakkor több más szakértő véleménye szerint, az urándúsítás jelenlegi tempójával Irán már ez év júniusában nagyon közel kerülhet a kritikus határhoz. Azt, hogy fognak-e csapást mérni Iránra, és ha igen, akkor ki és milyen formában, megtudhatjuk majd az internetről.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 634 614 megtekintés

Videó: 27 974 617 megtekintés

Látogatók

Összesen5159465

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh