Barack Obama amerikai elnök nem blöfföl, amikor azt állítja: végszükség esetén kész katonai erőt alkalmazni annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök hétfőn Washingtonban a legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet éves konferenciáján.

Az alelnök az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) elnevezésű szervezet tanácskozásán hangoztatta, hogy Washington még mindig a diplomáciai megoldás híve, de - mint fogalmazott - annak a lehetőségnek az "ablaka" már záródik. Ugyanakkor óva intett az elhamarkodott fellépéstől és rámutatott, hogy a katonai beavatkozás előtt minden más lehetőséget ki kell meríteni, és ahhoz előzetesen el kell nyerni a nemzetközi közösség támogatását.

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak érdekében áll Izrael védelme és hogy a zsidó állam legitimitásának kérdéséről Washington nem hajlandó tárgyalni.

"A szavak önmagukban nem állítják meg Iránt. A szankciók nem állítják meg Iránt. A szankciókat világos és hiteles katonai fenyegetéssel kell párosítani" - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az AIPAC-tanácskozáshoz intézett videóüzenetében.

Az izraeli kormányfő szerint Teherán csak arra használja a nemzetközi tárgyalásokat, hogy időt nyerjen nukleáris programjának folytatásához.

Netanjahu ígéretet tett rá, hogy az elkövetkező napokban, a koalíciós egyeztetések nehézsége ellenére is, megalakítja "erős és stabil" új kormányát, amely "meleg fogadtatásban" részesíti majd Izraelben Barack Obama elnököt.

Barack Obama a tervek szerint március 20. és 22. között látogat majd el Jeruzsálembe és Rámalláhba. Elnöki minőségében először keresi fel Izraelt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4394472

Jelenleg az oldalon

18
Online