Oroszország volt védelmi minisztere reakciót adott az utóbbi években egyre élesebb európai kritikáknak, miszerint Oroszországnak csökkentenie kellene nem csak nukleáris arzenálját, de hadserege létszámát is. Szergej Ivanov a Komsomolskaya Pravdának adott, nemrég publikált interjúban arról beszélt, Oroszországnak már így is túl alacsony létszámú és nem kellő felszereltségű hadserege van, pedig legalább egymilliós haderő lenne szükséges, hogy az a közeljövő kihívásaira kellő választ tudjon adni. Az orosz haderő jelenleg - a hivatalos adatok szerint - mintegy 800 ezer fős állománnyal rendelkezik.

Moszkva jelenleg félúton jár egy átfogó újrafegyverkezési programban. Ennek keretében a szovjet korszakból hátramaradt nagy létszámú, de a mai technológiai követelményeknek nem megfelelő haderőt alakítanak át egy a legmodernebb technológiákat rendszeresítő, nagyarányú hivatásos állománnyal rendelkező haderővé. Az átalakítás végső célja, hogy a régi rendszer maradványainak felszámolását követően az orosz haderő egy a mostani létszámmal nagyságrendileg megegyező, de kizárólag hivatásos állományú hadsereggé váljon.

Az orosz haderő létszáma a korábbi védelmi miniszter javaslata alapján 2008-ban csökkent egymillió alá, mikor a rendszerváltást követően rövid idő alatt felduzzasztott vízfejet számolták fel. Ez közel 200 ezer fős csökkentéssel járt, mely a magasabb rendfokozatokat és a gyakorlatban csak pénzszivattyúként működő hivatalnokréteget érintette.

Ivanov az újrafegyverkezés miatt egyre gyakrabban érkező brüsszeli kritikákra válaszul annyit mondott, hogy Oroszország nem Brüsszel, ők inkább a valós hadsereget választják.

Forrás: hidfo.net

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Oroszország a katonai dominancia felé

Kattintson ide...

Az orosz medve új életre kelt Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 616 201 megtekintés

Videó: 27 952 732 megtekintés

Látogatók

Összesen5157352

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh