Az Egyesült Államok megváltoztatta a rakétavédelmi rendszerének kialakítására vonatkozó terveit. A Kreml így különleges esélyt kap a szoros kapcsolatokra a Fehér Házzal. Moszkvának mindössze annyi a dolga, hogy ne foglalkozzon a rakétavédelem terén kibontakoztatott washingtoni erőfeszítésekkel.

Így látja a helyzetet Richard Weitz amerikai szakértő. Ugyanakkor Peking azonnal észlelte az erőfeszítések áthelyezését a Távol-Keletre.

Közel egy hete az Egyesült Államok bejelentette, félreteszi az előirányzott rakétavédelmi tervet, és az észak-koreai veszélyre összpontosít. Ez annyit jelent, hogy Washington az európai rakétapajzs kiépítésében a negyedik szakaszt leállítja.

Ez a tény nagyszerű lehetőséget biztosít Oroszország számára, hogy beszüntesse a véget nem érő vitát Amerikával a Moszkvát olyan érzékenyen érintő rakétavédelem kérdésében. Ez a véleménye Richard Weitznek, a World Politics Review cikkírójának. Más szavakkal: azt ajánlja, hogy Oroszország egyszerűen ne foglalkozzon tovább az amerikai rakétavédelmi program kiépítésének menetével.

Ugyanakkor köztudomású, hogy ebben a programban nincsenek jogi garanciák arra, hogy a rendszer nem irányul az orosz hadászati nukleáris erőforrás ellen. Arról nem is beszélve, hogy a telepítés negyedik szakaszának leállítása nem jelenti azt, hogy soha nem épül ki az európai rakétapajzs - jelentette ki Rádiónknak Pavel Zolotarjov politológus.

A döntés összefügg azzal, hogy keresik a költségvetés csökkentésének lehetséges módjait. De ha ilyen helyzet áll elő, az amerikaiak általában nem véglegesen törlik a korábban megjelölt fejlesztési vonalat. Persze az is igaz, hogy a döntés elősegíti a kompromisszumot.

Valóban, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy az orosz fél új adatokat kapott, amikor ő a hét elején Genfben tárgyalt Rose Gottemoeller amerikai külügyi államtitkárral. De egyelőre az információnk még nincs meg a végleges értékelése.

Az amerikai rakétavédelmi koncepcióban történt változást viszont azonnal értékelték Kínában. A hírügynökségi jelentések szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer erősítése az ázsiai és csendes-óceáni térségben nem rendezi az észak-koreai nukleáris veszély problémáját, viszont kiélezi a szembenállást.

Vagyis olyan helyzet alakul ki, amikor az amerikaiak bizonyos körülmények miatt lemondtak a rakétapajzs egyik költséges szakaszáról – jelentette ki Ivan Konovalov szakértő.

Ugyanakkor Alaszkán elfogórakétákat, Japánban újabb radart helyeznek el. Vagyis a hangsúly eltolódik Észak-Korea irányába. Miután Kína Észak-Korea szövetségese, ezért van rá oka, hogy kifejezze aggodalmait a rakétavédelem kiépítése miatt.

Forrás:ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 738 399 megtekintés

Videó: 48 945 460 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030674

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh