Kim Dzsong Un pénteken jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások tervét. A hadsereg a végső parancsra vár.

Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben - jelentette a Jonhap dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva szombaton. A"különleges közlemény" szerint a Koreai Nép Demokratikus Köztársaság (KNDK) a két Koreát érintő minden ügyet háborús időszakra kidolgozott szabályoknak megfelelő módon fog kezelni.

"Véget ért a se nem béke, se nem háború állapota a Koreai-félszigeten" - írta a KCNA észak-koreai hírügynökség, és felidézte Kimnek a katonai vezetőkkel tartott csütörtöki tanácskozását, amelyen a jelentések szerint jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások terveit. A hadsereg a "végső parancsra" vár Kim Dzsong Un, az ország vezetője részéről, az ország szárazföldi és tengeri határai közelében tapasztalt provokációkra pedig "könyörtelen választ" ad - hangzik a phenjani közlemény, amelyet a kormány, a párt és más politikai szervezetek írtak alá.

A két Korea technikai értelemben eddig is háborúban állt, mert az 1950-1953 között vívott háborút tűzszünet zárta le, nem pedig békeszerződés. Észak-Korea márciusban bejelentette, hogy felmondja a tűzszünetet, tiltakozásul a déli országrészben folyó koreai-amerikai hadgyakorlatokra. Ezek kezdete óta a KNDK szinte mindennap fenyegetőzött azzal, hogy csapást mér dél-koreai és amerikai célpontokra.

A tűzszünet felmondása elvben elvezethet az ellenségeskedések kiújulásához, de megfigyelők szerint nem ez az első eset, hogy a tűzszünetet Phenjan érvénytelennek minősítette. A tűzszünetet az ENSZ közgyűlése hagyta jóvá, és elvetette azt a lehetőséget, hogy Észak-Korea egyoldalúan felmondja.

A Fehér Ház közölte szombaton, hogy komolyan veszi Észak-Korea bejelentését, amely szerint hadban áll Dél-Koreával, de jelezték, hogy Phenjan részéről nem szokatlan a fenyegetőzés. "Láttuk az Észak-Korea nem építő jellegű új közleményéről szóló információkat. A fenyegetést komolyan vesszük, és szoros kapcsolatot tartunk fenn dél-koreai szövetségesünkkel" - mondta Caitlin Hayden, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium közleménye szerint "ez nem igazán új fenyegetés, csak újabb elem a provokációk sorozatából". A déli védelmi minisztérium azt közölte, hogy nem észleltek különleges csapatmozgást a határoknál.

Forrás: MTI

Kiegészítés:

"Az Észak-Korea által kihirdetett hadiállapot Dél-Koreával, annak ellenére, hogy a médiában is megjelent, fordítási hiba következménye. Az eredeti közleményben ugyanis az olvasható, hogy Észak-Korea abban az esetben, ha provokálják „a háborús idők szerint” fog cselekedni, amely háborúvá is alakulhat.

A dokumentum szerint, Észak-Korea csapást mérhet az amerikai és a dél-koreai csendes-óceáni katonai bázisokra, valamint a dél-koreai fegyveres erők bázisaira és a szöuli elnöki rezidenciára."

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 932 944 megtekintés

Videó: 49 090 138 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058246

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh