Nagy-Britanniában újabb merényletek várhatóak. A titkosszolgálatok ezt az ellenzék oldalán harcoló, brit útlevéllel rendelkező szíriai lázadók visszatérésével hozzák összefüggésbe.

A lehetséges terrorcselekményekről szóló jelentést a brit Belügyminisztérium tárta a parlament elé. A kormány megerősítette a biztonsági intézkedéseket a reptereken és alaposan átvizsgálnak minden potenciális „dzsihád-turistát”. Ez azonban nem segít, hiszen a probléma leginkább a brit külpolitika, amelynek fixa ideája Al-Aszad megdöntése bármi áron, amelyet más országok is támogatnak, az Egyesült Államokkal az élen.

És pont ez a szomorú paradoxon: Al-Aszad kormánya ellenállt nem csak az egész régióban jelentkező, de az Európában is egyre többször előforduló iszlamista radikalizmusnak is. Abban biztosak lehetünk, hogy a Nyugatot, aki pedig rövidlátóan ellátja őket minden szükségessel, még Al-Aszadnál is jobban gyűlölik.

Nagyon furcsa, hogy a britek nem akarják észrevenni azt, ami az orruk előtt van – mondja Igor Korotcsenko katonai szakérő:

Londonban a társadalom széles rétege muszlim bevándorló, akik vagy már brit állampolgárok, vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek. Már megvannak az iszlám sejtek. Így a feltételek optimálisak, hogy lecsapjanak Európa szívére. Ez teljesen reális.

Nem minden szakértő ennyire pesszimista. A fenyegetés egy kissé eltúlzott – véli a Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének elemzője, Azsdar Kurtov.

Az európai országok már régen kemény intézkedéseket hoztak a terrorizmus kivédésével szemben. Más kérdés, hogy a titkos terrorista szervezeteket nem lehet teljes egészében kontrollálni. A merényleteket nem lehet kizárni. Azonban terrorcselekmények hatalmas hullámára aligha kell számítani. Az európai muszlimok inkább nyugodtan maradnak, minthogy aktív harcot vívjanak Európában.

A szakértők megjegyzik, hogy sok európai ország kormánya különös toleranciát tanúsít saját állampolgáraival szemben, akikről köztudott, hogy a dzsihádhoz tartoznak. Ezt a rövidlátást a poszt-koloniális rendszerekkel magyarázzák – mondja a Közel-Keleti Intézet elnöke, Jevgenyij Szatanovszkij:

Európa az elmúlt évtizedben megnyitotta kapuit az iszlám radikalizmus előtt. A több millió európai muszlim közül százezrek tartoznak a legradikálisabb csoportokhoz. Természetesen ez ellen lehet védekezni, csupán el kell utasítani a multikulturalizmust, amely már úrrá lett a józan-észen. A jelenlegi európai politikai rendszer erre nem képes.

Elképzelhető, hogy végül semmi tragikus nem fog történni. Azonban nem azért, mert a visszatért lázadók hirtelen megszelídülnek, hanem mert esetleg a titkosszolgálatoknak sikerül megakadályozni a terrorcselekményeket.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 000 megtekintés

Videó: 48 322 384 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923767

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh