A BRICS ötödik csúcstalálkozójának döntései - együtt a korábbi fórumokon hozott határozatokkal - megalapozzák a fejlesztés általános stratégiáját. A globális gazdasági tényezők együttműködésre késztetik ezeket az országokat. Oroszország, Brazília, Kína, India és a Dél-afrikai Köztársaság vezetői akciótervet írtak alá, amely kiterjed az együttműködés olyan új területeire is, mint az információs biztonság, a drogveszély elleni közös küzdelem, a nyilvános diplomácia, az ifjúsági politika, az oktatás és számos más szféra.

A csúcstalálkozón elfogadott dokumentumok között van a BRICS üzleti tanácsa és a szakértői központok konzorciuma létrehozására vonatkozó döntés. Ezen kívül sokoldalú egyezményt írtak alá a zöld gazdaság programjainak közös finanszírozásáról, egyezményt az afrikai infrastrukturális projektek támogatásáról.

A BRICS csúcstalálkozóján hozott döntések azt mutatják, hogy az öt ország vezetői minden szinten a kapcsolatok fejlesztését tervezik. Igaz, nem született végleges határozat a BRICS fejlesztési bankjának létrehozása ügyében, de ez nem ok a pesszimizmusra – állítja Alekszandr Apokin szakértő.

A fejlesztési bankot illetően elmondható, hogy itt is sikerült lényegi haladást elérni, miután ebben egyaránt érdekeltek a potenciális adósok - Dél-Afrika és India - és a potenciális hitelezők, elsősorban Kína. A fejlesztési bank azonban igen bonyolult struktúra. Ilyen bank nem jön létre egy év alatt. Az elvi egyetértés megvan, ami azt jelenti, hogy az intézmény struktúrájáról 2-3 év alatt lehet döntés.

A pénzügyek terén a munkacsoportoknak nemcsak a fejlesztési bank struktúráját kell kidolgozniuk. A BRICS vezetői megbízták országaik pénzügyminisztériumai és a központi bankok vezetőit, hogy tárgyaljanak egy 100 millió dollár nagyságú valutatartalék kialakításáról. Ez a globális „biztonsági háló” kiegészítené a már meglevő nemzetközi mechanizmusokat a pénzügyi védelem terén.

A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a világ legnagyobb fejlődő gazdaságainak össze kell fogniuk. Júniusra vannak betervezve a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között arról, hogy 2014-ben létre jöhessen a szerződés egy szuper-globális gazdasági övezet létrehozásáról. A projekt a transzatlanti szabad-kereskedelmi övezet (TAFTA) elnevezést kapta. A múlt évben az Egyesült Államok az APEC-nél a transz-csendes-óceáni gazdasági partnerség projektjét forszírozta. A BRICS csoport országainak – a sok tekintetben eltérő gazdasági és politikai érdekeik dacára is - ki kell dolgozniuk egy közös tömbstratégiát, hogy ne kerüljenek Washington, Brüsszel és Tokió gazdasági diktátuma alá.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 612 521 megtekintés

Videó: 27 948 355 megtekintés

Látogatók

Összesen5157022

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh