Az egyik bostoni merénylőt, az idősebbik Carnajev fivért a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett tanfolyamon képezték ki - közölte szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

A kormányhoz közeli újság birtokába jutottak a grúz kémelhárítás iratai. Ezek - a lap szerint - azt bizonyítják, hogy a Kaukázusi alapítvány nevű grúz szervezet és a Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadó nevével fémjelzett amerikai Jamestown Alapítvány észak-kaukázusi személyeket verbuvált az Egyesült Államok és Grúzia érdekében végzendő munkára.

Néhány tanfolyamon részt vett a tavaly januártól júliusig Oroszországban tartózkodó Tamerlan Carnajev is - írta az Izvesztyija Grigorij Csanturija, a grúz kémelhárítás ezredesének jelentésére alapozva.

A Kaukázusi Alapítványt 2008. november 7-én hozták létre, nem sokkal a grúz-oszét konfliktust követően "annak érdekében, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az észak-kaukázusi régióban zajló folyamatokat" - jelentette a grúz kémelhárítás ezredese. Az orosz kaukázusi ország belügyminisztériumában ennek megfelelően Darjal fedőnéven elindítottak egy kémelhárítási műveletet.

A Kaukázusi Alapítvány alapvető feladatai közé tartozott, hogy észak-kaukázusi fiatalokat és az ottani értelmiség képviselőit az Oroszország déli régióiban a bizonytalanság és szélsőséges hangulat fenntartását célzó tevékenység végzésére toborozza - írta az Izvesztyija.

"A szervezet pénzügyi támogatására havonta grúz fizetőeszközben 33 ezer larit, azaz 660 ezer rubelnek (4,8 millió forint) megfelelő összeget különítettek el. Létrehozatalától 2013. január 1-jéig több mint 4 millió larit, azaz 81,1 millió rubelt (majdnem 600 millió forint) költöttek el" - szerepel a grúz kémelhárítási ezredes jelentésében.

A dokumentum szerint a Kaukázusi Alapítvány a Dagesztánnal határos három azerbajdzsáni járásban fejtette ki tevékenységét, valamint - ahogy a jelentéstevő írta - Csecsenföldön is találtak az alapítvány, valamint a grúz és az amerikai Jamestown alapítványon keresztül Grúziával együtt érző embereket, akiket úgymond ártatlan indokokkal meghívtak a kaukázusi köztársaságba (Grúziába) különféle tanfolyamokra.

"Ezeken a szemináriumokon toborozzák az oroszokat és készítik fel őket a terrorakciókra" - írta az Izvesztyija.

A grúz alapítványnak az orosz lap által vázolt felforgató tevékenységét Andranyik Migranyjan, a Demokrácia és Együttműködés nevű Intézet New York-i képviseletének vezetője úgy értékelte, hogy az teljes mértékben beleillik a grúz vezetés, név szerint Mihail Szaakasvili grúz államfő oroszellenes politikájába.

Valerij Homjakov, az orosz Nemzeti Stratégiai Tanács igazgatója ugyanakkor kijelentette: "a grúz tényező veszélyessége eltúlzott. Személy szerint kételkedem abban, hogy Grúzia csak azzal foglalkozna, hogy beépítse kémeit(más országokban) és orosz állampolgárokat toborozzon".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 815 375 megtekintés

Videó: 39 768 672 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5968664

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh