Az észak-koreai hatóságok felajánlották a külföldi diplomatáknak, hogy vizsgálják ki a Phenjanból való evakuálás lehetőségét. Az orosz külügyi tárca szerint ez még nem elég ok a pánikra. Közben a térségben nyilvánvaló a feszültség eszkalációja. Szakértők nem tartják kizártnak a lokális konfliktusokat.

Korábban a dél-koreai hírszerzési adatokra hivatkozva közölték, hogy Észak-Korea április 15-én indíthat rakétát a KNDK alapítója, Kim Ir Szen születési évfordulója alkalmából.

A helyzet lokális konfliktusba torkollhat – véli az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézete koreai kutatóprogramjainak igazgatója, Georgij Toloraja.

„Ez elsősorban az észak-koreai félnek kedvezne, mert ugyanis mindezek a hangzatos nyilatkozatok eredménytelenek lesznek. Ha az USA és szövetségesei nem mennek az észak-koreai követelések elébe, akkor Kim Dzsong Un egyszerűen „arcát veszti”, vagyis senki sem fog félni tőle. Az észak-koreaiaknak fontos, hogy bebizonyítsák: a „kis győzedelmes háború”, pontosabban egy lokális konfliktus mögött komoly szándék rejlik. Össze kell fogni a népet és bemutatni a Nyugatnak, hogy Észak-Koreát nem katonai erővel kell elnyomni, hanem békét kell vele kötni, kiengesztelni. Nem nagyon értem, hogy erre miért van szüksége az USA-nak és Dél-Koreának. Ugyanis ez a pénzügyi-gazdasági indexek drasztikus visszaesését vonja magával. Komoly csapást mérnek ezzel nem csak a regionális, hanem a globális gazdaságra is.”

Phenjannak azért mégis csak százszor fel kellene mérnie mindent, mielőtt elsütné a puskát – állítja Valerij Gyenyiszov, a MGIMO tanszékvezetője.

„A helyzet bonyolult. Különösen azok után, hogy megrendezték a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága plénumát és a KNDK Legfelsőbb Népgyűlése ülésszakát, amelyen határozatot fogadtak el az „önvédelmi célú atomfegyverrel rendelkező ország státusza további szilárdításáról”. Tulajdonképpen nem marad lehetőség a koreai a nukleáris probléma rendezése érdekében folytatott hatoldalú tárgyalások újrafelvételére. Mindegyik érintett félnek erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy elkerüljék a konfliktust. Jelenleg az a feladat, hogy a helyzet visszatérjen a politikai-diplomáciai mederbe.”

Közben az a benyomás alakulhat ki, hogy a fő játékosok nem túl optimisták. A destabilizációra irányuló játéknak vége. Valóban beindult a destabilizáció. A helyzet jelenleg úgy fest, hogy elég egy elemi emberi hibát elkövetni, elég valamilyen műszaki üzemzavar vagy provokáció, hogy kitörjön a konfliktus. Most már nem csak minden érdekelt fél közös erőfeszítése kell ahhoz, hogy a Koreai-félszigeten fenn lehessen tartani a békét, egyszerűen csoda kell ehhez.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Észak-Korea, mint gyújtózsinór? Kattintson ide...

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4552338

Jelenleg az oldalon

6
Online