Tavaly több mint 500 milliárd rubelt (körülbelül 4124 milliárd forint) mentettek át az orosz vállalatok offshore cégekbe - közölte az orosz Számvevőszék szerdán.

Az állami szervezet az orosz Szövetségi Vámszolgálat és a Roszfinmonitoring, az orosz pénzügyi ellenőrzési hivatal adatait tette közzé honlapján.

A hatóságok szerint Oroszországban a törvénytelen pénzkimenekítés egyik alapvető módja az, hogy az offshore cégeknek fiktív áruszállításokért utalnak át különböző összegeket. Az offshore cégekbe történő tőkekivitel az adófizetési kötelezettség elkerülésének is elsődleges módja.

Az orosz Számvevőszék szerint az offshore cégek nyilvántartásba vétele az egyik jele annak, hogy a vállalkozást nem csupán gazdasági tevékenység, hanem adóelkerülés és tőkekivonás céljából hozzák létre.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a költségvetési pénzek elsikkasztása az állami szerződések értékének megnövelésével, úgynevezett egynapos cégeken keresztül történik. A szerződés valódi és megnövelt mértéke közötti különbséget offshore cégeknek utalják át formális szerződések révén. Import esetén a termékek nem az offshore területekről érkeznek Oroszországba, hanem harmadik országból, export esetén pedig harmadik országba viszik az árut.

Az orosz Számvevőszék megállapította, hogy eljött az ideje annak, hogy gazdaságilag és adókkal ösztönözzék az orosz vállalkozásokat arra, hogy az offshore cégekből Oroszország joghatósága alá térjenek vissza.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly év végén hirdette meg azt az állami feladatot, miszerint az orosz gazdaságot meg kell szabadítani az offshore cégektől.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 622 101 megtekintés

Videó: 37 259 456 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5793103

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh