Fordulópontnak nevezte Barack Obama amerikai elnök, hogy a szíriai kormány csatarendbe állította a vegyi fegyvereket, ugyanakkor rámutatott, hogy az ilyen eszközök bevetésével kapcsolatos hírszerzési következtetések még mindig csak előzetesek.

"Önmagában is szörnyű, hogy ágyúval tüzelnek civilekre, és embereket válogatás nélkül ölnek meg, de a potenciális tömegpusztító fegyvereknek a polgári lakosság elleni bevetése egy másik határt lép át a nemzetközi normák és a nemzetközi jog szempontjából" - jelentette ki az elnök pénteken, amikor hivatalában fogadta a Szíriával határos Jordánia királyát, II. Abdalláhot.

"Ez fordulópont lesz. Óvatosan kell cselekednünk. A következtetéseket tudatosan kell meghoznunk. De úgy gondolom, mindannyian elismerjük, hogy nem állhatunk tétlenül, és nem hagyhatjuk, hogy olyan fegyvereket vessenek be módszeresen a polgári lakosság ellen, mint a vegyi fegyverek is" - hangsúlyozta Obama azzal a lehetőséggel kapcsolatban, ha a tömegpusztító eszközök alkalmazása bizonyítást nyerne.

Ez volt az első alkalom, hogy az elnök nyilvánosan megszólalt a kérdésben azóta, hogy csütörtökön a Fehér Ház bejelentette: az amerikai hírszerzés megítélése szerint Bassár el-Aszad elnök rezsimje kisebb mennyiségben szarin gázt vetett be. A közlés nyomán felerősödött a Washingtonra nehezedő nyomás, hogy avatkozzon be a két éve tartó szíriai polgárháborúba, amelyben több mint 70 ezer ember vesztette életét, és amelynek következtében több százezren váltak menekültté.

Barack Obama korábban hangsúlyozta, hogy a vegyi fegyver bevetésével a szíriai rezsim átlépne egy általa "vörös vonalnak" nevezett határt, ami erőteljes amerikai fellépést váltana ki. Ha az ilyen eszközök bevetése bebizonyosodna, akkor az amerikai passzivitás mindkét kongresszusi párt képviselői szerint rossz üzenet lenne az olyan országok számára, mint Észak-Korea és Irán.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pénteken kijelentette: az Egyesült Államok tovább tanulmányozza az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vethetett be.

"Nem fogok határidőt szabni, mert a tényeknek és nem a határidőnek kell meghatározniuk ezt a vizsgálatot" - mondta Carney. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a bizonyítékok egyelőre nem minden kétséget kizáróak.

Az Obama-kormány képviselői igyekeznek óvatosan fogalmazni, mert 2003-ban George W. Bush arra hivatkozva rendelte el az Irak elleni inváziót, hogy Szaddám Huszein biológiai fegyverekkel rendelkezik. Az erre vonatkozó hírszerzési információk később hamisnak bizonyultak.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz Barack Obama, ha bebizonyosodik, hogy Szíria vegyi fegyvert vetett be, Carney kijelentette, hogy az elnök lehetőségek széles skáláját mérlegelheti, nem kizárólag a katonai erő alkalmazását. Szavai azt tükrözik, hogy az Irakból kivonult és az afganisztáni konfliktus lezárására törekvő Egyesült Államok ódzkodik attól, hogy egy újabb konfliktusba bonyolódjon.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken zárt ajtók mögött tartott tájékoztatót a képviselőknek. Az ülés után egyik párt honatyái sem sürgették az azonnali amerikai beavatkozást, különösen azt nem, hogy csapatokat küldjenek az arab országba.

"Ha a rezsimnek nincs takargatnivalója, akkor azonnali hatállyal be kellene engednie az ENSZ vizsgálócsoportját, hogy a végére járhassunk ennek" - jelentette ki Patrick Ventrell külügyi szóvivő.

Az erőteljesebb amerikai beavatkozás kockázatokkal jár. Ha az Egyesült Államok, amely eddig tartózkodott attól, hogy a felkelőket "halált okozó eszközökkel" támogassa, úgy döntene, hogy fegyvereket szállít nekik, azt kockáztatná, hogy ezek az al-Kaidával szövetséges erők kezére kerülnének. A repüléstilalmi zóna Szíriára erőltetése nagyobb kockázatokkal járna, mint az ugyanilyen művelet Líbiában két évvel ezelőtt, mert az Aszad-rezsim jóval komolyabb légvédelemmel rendelkezik.

A kongresszus több tagja, köztük John McCain republikánus képviselő azt sürgeti, hogy Szírián belül, a török határ mentén alakítsanak ki egy biztonságos övezetet.

Az Egyesült Államok eddig részt vállalt abban, hogy a NATO Patriot elhárító rakétákat telepített Törökországba, és 200 katonát vezényelt Jordániába, hivatalosan a helyi hadsereg támogatására. Sajtóértesülések szerint az országban valójában szíriai felkelők katonai kiképzése folyik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 406 469 megtekintés

Videó: 45 473 595 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6386799

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh