Már az Egyesült Államokban élő politológusok és kelet-szakértők is egyöntetűen állítják, az USA 10-20 éven belül teljesen ki fog szorulni a Távol-Keletről, mint katonai erő. A közelmúltban több televíziós csatorna készített ezzel kapcsolatos műsort, amelyekben a jelenlegi amerikai belpolitikai események tükrében próbáltak a közeli és távoli jövőre vonatkozó válaszokat kapni.

Az USA az ilyen szakértőkkel és intézetekkel folyamatosan készítteti a keletről, és főleg Kínáról szóló tanulmányokat. Kína olyan gazdasági növekedést mutat, amely lehetővé teszi számára, hogy nem csak fenntartsa a világ legnagyobb hadseregét, hanem azt rekord gyorsasággal fejlessze, és olyan fegyverekkel szerelje fel, mint az ötödik generációs vadászrepülők, lopakodók, anyahajók, UAV repülők, és hasonló modern eszközök.

A Japán és Kína között kialakult szigetkonfliktus arra világít rá, hogy Kína már nem fogja vissza magát, hanem harciasan lép fel, és e mögött egy hatalmas elrettentő haderő áll. Ráadásul Peking olyan kijelentést is tett, miszerint geopolitikai érdeke, hogy a vele szövetségben álló, vagy szimpatizáló államokat komolyan felfegyverezze, és velük a gazdasági partnerséget erősítse. Ez egy egyértelmű üzenet volt Észak-Korea vonatkozásában. Vagyis Peking nyíltan fenyegetni az Egyesült Államokat, ha érdeke úgy kívánja.

Ez a viselkedés nem fog háborúhoz vezetni - állítják a szakértők, hanem egyszerűen azt fogja eredményezni, hogy az USA kiszorul a térségből. Nem számítanak a japán és dél-koreai szövetségesek, ebben a térségben mindenképpen Kína lesz a legerősebb hatalom. Az USA jelenleg nem tud mást tenni, mint megpróbálja cégeit hazahívni Kínából, és a gazdasági függőséget csökkenteni, de ennek jelenleg semmi esélye. A válság nagyobb úr, mint az amerikai elnök.

Ráadásul az USA hadereje a nálánál százszor kisebb, kőkorszaki eszközökkel rendelkező országokat sem tudja legyőzni. Kína az amerikai haderőt keresztbe nyelné le. Vagyis a megállapítás igaz, nem lesz ott háború, csak csendes visszavonulás, mert ha lenne, az az Egyesült Államok végét jelentené.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 636 megtekintés

Videó: 49 073 435 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055578

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh