Az orosz elnök szerint úgy tűnik, hogy Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz-török kapcsolatokat.

Vlagyimir Putyin erről az Oroszországban akkreditált új nagykövetek megbízóleveleinek átadásakor beszélt csütörtökön Moszkvában. Sérelmezte, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot a Szu-24-es orosz harci repülőgépnek a szíriai határ közelében két nappal korábban történt lelövéséért, és még csak kártérítést sem ajánlott. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy "teljesen megmagyarázhatatlanok" egy olyan ország "orvul elkövetett hátba döfései", amelyre Moszkva partnerként tekintett a terrorizmus elleni harcban.

"Az, ami két napja Szíria felett a levegőben történt, ellentétes a józan ésszel és a nemzetközi joggal: a gépet szíriai terület felett lőtték le" - jelentette ki az orosz elnök.

A török légierő F-16-os gépe a török-szíriai határ térségében lelőtt egy orosz Sz-24 orosz vadászbombázót, amely Ankara szerint megsértette a török légteret. Az orosz védelmi minisztérium viszont kitart amellett, hogy a gép végig szíriai légtérben tartózkodott, és nem lépte át a török határt. Az orosz elnök a történtek ellenére arra számít, hogy megalakul a terrorizmus elleni széleskörű nemzetközi szövetség, és támogatni fogja az orosz légierő szíriai műveleteit.

"Arra számítok, hogy végül létrejön egy széleskörű terrorellenes nemzetközi szövetség, amely egyeztetve, egységes és hatásos erőként lép fel, és támogatni fogja a szíriai terrorcsoportok és hálózatok ellen sikeres akciókat végrehajtó orosz katonákat is" - mondta az államfő az ünnepségen.

"Szeretném remélni, hogy az orosz utasszállító ellen Egyiptomban elkövetett terrorcselekmény, a franciaországi tragikus események, a Libanonban, Nigériában és Maliban elkötetett kegyetlen mészárlások után megértik végre, hogy most már feltétlenül egyesíteni kell az egész nemzetközi közösség erőfeszítéseit a terror elleni harcban" - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök biztosított arról, hogy Oroszország kitartóan folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy valamennyi partnerével megállapodjék, többek között a Szíriáról Bécsben tartott tárgyalások keretében. "Abból indulunk ki, hogy a világ minden állama ilyen egyeztetett közös munkában érdekelt" - tette hozzá.

Putyin hangsúlyozta: ma, amikor minden korábbinál súlyosabb kihívásokkal találja magát szemben a világ, felelős diplomáciára van szükség.

"Mindennél szükségesebb a felelős, a kölcsönös megértésre és együttműködésre irányuló diplomácia a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben, amikor korábban soha nem tapasztalt mértékű és jellegű kihívásokkal és veszélyekkel találjuk szemben magunkat" - mondta az elnök.

Putyin az egyik legnagyobb veszélynek a terrorizmust nevezte. Mint mondta, az elmúlt 10 év során több mint 100 ezer terrorcselekményt hajtottak végre, s csak 2014-ben hasonló bűncselekményekben 67 országban több mint 32 ezer ember halt meg.

Az orosz elnök szerint az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport megjelenése egy sor állam passzivitásának, sőt a terrorizmussal való cinkosságának tudható be.

"Véleményem szerint a terrorizmus tisztára mosására irányuló bármilyen kísérlet, a terrorizmus iránti elnéző magatartás bűnrészességet jelent a bűncselekményekben" - hangsúlyozta Putyin. Az elnök szerint "nemcsak fedezik a terroristákat, azok illegális kőolaj-, ember- drog-, műtárgy- és fegyverkereskedelmét, de ezen valaki keres is, ráadásul dollár százmilliókat és milliárdokat".

Erdogan: Moszkva bizonyítsa be, hogy Törökország olajat vásárol a dzsihadistáktól

Recep Tayyip Erdogan török elnök határozottan cáfolta csütörtökön azokat az orosz vádakat, hogy országa az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől vásárol olajat, és leszögezte, hogy aki ilyet állít, annak bizonyítania kell a vádakat.

"Azt mondják, hogy Törökország az Iszlám Államtól vesz olajat. Mindenki számára ismert, hol vásárolunk energiahordozókat. Leginkább Oroszországból. Majd Iránból, Azerbajdzsánból és Észak-Irakból. (...) Akik azzal vádolnak, hogy olajat vásárolunk az IÁ-tól, bizonyítsák be. Ha keresik az IÁ finanszírozási forrását, akkor legelőször az Aszad-rezsimre kell vetniük a pillantásukat, és azokra, akik támogatják" - mondta Erdogan, nyilvánvalóan a moszkvai vádakra reagálva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, azon a napon, amikor Törökország lelőtt egy orosz vadászgépet, azt mondta, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről jutottak Törökországba. Putyin szerint az Iszlám Állam tagjai több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és "egész kormányok" fegyveres erőinek védelmét élvezték.

"Az IÁ a kitermelt olajat Aszadnak adja el. Aszadnak, akit támogattok" - utalt Oroszországra.

"Törökországon kívül szinte egyetlen más ország sem veszi komolyan az IÁ elleni harcot" - tette hozzá a török elnök, megerősítve korábbi kijelentését, miszerint Oroszország nem az IÁ ellen harcol Szíriában, hanem a Latakia tartománybeli türkméneket támadja.

Erdogan hangsúlyozta: Törökország továbbra is támogatja a török ajkú kisebbséget, amely mérsékelt ellenzéki erőként küzd az Aszad-rezsimmel szemben.

Megszólalásában az elnök arra is kitért, hogy országa a jövőbeli határsértésekre is ugyanúgy fog majd válaszolni, mint azt tette a kedden lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázó esetében. Erdogan jelezte: nem akar feszültséget a régióban, Törökországra úgy tekint, mint "szenvedő félre" a kialakult helyzetben.

A török elnök kijelentésével egybehangzóan nyilatkozott csütörtökön korábban Volkan Bozkir, Törökország európai uniós ügyekért felelős minisztere is.

Törökország és Oroszország nem engedheti meg magának, hogy rossz viszonyt ápoljon. Bár az incidens Vlagyimir Putyin orosz elnök dühös reakcióját váltotta ki, a kapcsolatokat Moszkvával továbbra is fenn kell tartani - fejtette ki.

Vlagyimir Putyin kedden úgy fogalmazott, "hátba támadtak bennünket", és közölte, hogy az ügynek súlyos következményei lesznek a két ország kapcsolatára nézve.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 936 megtekintés

Videó: 48 317 390 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923223

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh