Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője figyelmeztetett azon elképzelés megvalósításának veszélyeire, amely Irakot több új államalakulatra osztaná fel. Irak feldarabolásának legfőbb támogatói az Egyesült Államok és Izrael, az elképzelés célja az amerikai hegemónia fenntartása.

A legfelsőbb vezető annak veszélyére figyelmeztetett, hogy bár Irak lakosai – síiták, szunniták, kurdok, arabok – probléma nélkül éltek egymás mellett évszázadokon keresztül, néhány térségi országnak a régióban és más, távoli hatalmaknak kizárólag az ellentétek szítása a cél. Ezek az országok valós lehetőségként akarnak beszélni Irak több részre szakításáról. Hamenei ajatollah szerint “az ellentétek nyilvános szítása az Irakot felhasználó külső erőknek kedvez, ezért a helyzet nem vehet olyan fordulatot, amely lehetővé teszi az USA számára, hogy nyíltan is Irak felosztásáról lehessen beszélni.”

Hamenei ajatollah nyilatkozatában annak a geopolitikai manővernek a veszélyére hívja fel a figyelmet, melynek célja egy olyan önálló kurd államalakulat létrehozása, ami az amerikai hegemóniát elfogadó egypólusú világrend kiszolgálását hivatott támogatni a régióban. Az új államalakulat nyugati segédlettel történő megvalósulása az Egyesült Államok és Izrael érdekérvényesítő képességeinek közvetlen kiterjesztését jelenti a régióban.

“Miért kellene egy olyan országot, mint Irak – amely nagy, fejlett, és több ezer éves történelemmel rendelkezik – szétbontani, és felosztani kisebb részekre, hogy ezáltal állandósuljanak az ellentétek és ellenségeskedés uralkodjon?”

Ezzel a művelettel lehetővé válna az USA-Izrael tengely részéről egy közvetlen nyomásgyakorlás a környező országokra, amely rövidtávú geopolitikai céljaiknak megfelelően manipulálná a térségi kapcsolatokat Törökország-Szíria-Irak-Irán-Örményország viszonylatában.

Az orosz vadászgép lelövésének kapcsán kiadott, egymásnak ellentmondó hangvételű hivatalos amerikai nyilatkozatok – és az azt közvetlen megelőző, krími tatár radikálisok által végrehajtott támadás a Krím-félsziget infrastruktúrája ellen – ebben a tekintetben azt a célt szolgálják, hogy a nemrég kiújult török-kurd konfliktusban rávegyék Oroszországot a törökországi kurd fegyveres szervezetek áttételes támogatására. Így az USA a kapcsolatok kiélezése nélkül képes egyértelmű figyelmeztetést adni legerősebb térségbéli katonai szövetségese – Törökország – számára arra nézve, mi várható, ha a török vezetés továbbra is külön utakon járna és nem hajlandó magát egyértelműen alárendelni Washington geopolitikai akaratának az egypólusú világrend fenntartása érdekében.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 593 megtekintés

Videó: 48 913 406 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024757

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh