Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívta telefonon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akivel a Közel-Keleten, illetve a Szíriában kialakult helyzetet vitatta meg - közölte hétfőn Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

A Kreml képviselője nem árult el részleteket az orosz elnök és az izraeli kormányfő beszélgetéséből, amelyre azt követően került sor, hogy Izrael szíriai katonai célpontokra mért légicsapásokat.

Eközben Szergej Lavrov szíriai kollégájával beszélt telefonon. Az orosz külügyminiszter biztosította Valíd Moallemet, "Moszkva megengedhetetlennek tartja, hogy megsértsék Szíria, valamint a régió más államainak szuverenitását és területi épségét" - közölték az orosz tárcánál. A külügyminiszterek beszélgetését Damaszkusz kezdeményezte. Valíd Moallem részletesen tájékoztatta Szergej Lavrovot a május 3-án és 5-én végrehajtott izraeli légitámadásokról - írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz államfő közel-keleti különmegbízottja ugyancsak Moszkva támogatásáról biztosította Rijad Haddad szíriai nagykövetet.

Moszkva külügyi szóvivője útján részletesen kifejtette álláspontját az izraeli légi támadásokkal és szíriai katonai beavatkozás lehetőségével kapcsolatban. Alekszandr Lukasevics közölte, hogy Moszkva rendkívül aggódik a Damaszkusz körzetében végrehajtott izraeli támadások miatt.

"A fegyveres konfrontáció további erősödése rendkívül megnöveli a feszültséggócok kialakulásának lehetőségét Szíria mellett Libanonban, valamint bizonytalanná teheti a helyzetet a viszonylag nyugodt a líbiai-izraeli határon" - mondta az orosz külügyi szóvivő.

Azt is kijelentette: Moszkvát komolyan aggasztja, hogy szerinte a nemzetközi közvéleményt a szíriai konfliktusba való külső beavatkozásra készítik fel. Lukasevics ugyanakkor felhívta a figyelmet Carla del Ponte nyilatkozatára. Az ENSZ-szakértő vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szíriai polgárháború sebesültjeinek és egészségügyi dolgozóinak tanúvallomásai szerint a felkelők szarin ideggázt vetettek be a harcokban. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a damaszkuszi kormánycsapatok bármilyen vegyi fegyvert alkalmaztak volna - mondta Carla del Ponte.

Washington nem tud róla, hogy a lázadók vegyi fegyvert vetettek volna be

Az Egyesült Államoknak nincs tudomása arról, hogy a szíriai kormány ellen harcoló erők vegyi fegyvert vetettek volna be - jelentette ki hétfőn Washingtonban az amerikai külügyminisztérium egy névtelenül nyilatkozó magas beosztású tisztségviselője.

"Nem áll rendelkezésünkre olyan információ, amely arra utalna, hogy akár képesek lennének bevetni ilyen fegyvereket, vagy akár szándékukban állna ilyesmi" - közölte a washingtoni diplomáciai tárca képviselője.

Ugyanakkor leszögezte, hogy az amerikai kormány igyekszik a lehető legtöbb információt beszerezni a vegyi fegyverek állítólagos szíriai bevetésével kapcsolatban.

Carla del Ponte ENSZ-szakértő egy vasárnapi tévéinterjújában elhangzott szavai szerint a szíriai polgárháború sebesültjeinek és egészségügyi dolgozóinak tanúvallomásai arra utalnak, hogy a felkelők bevetettek szarin ideggázt a harcokban. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a kormányerők bevetettek volna bármilyen vegyi fegyvert, amelyet tilt a nemzetközi jog.

Del Ponte svájci exfőügyész és a Nemzetközi Büntető Törvényszék volt ügyésze nem számolt be olyan részletekről, hogy hol és mikor vetettek be szarint Szíriában.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten kijelentette: Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 578 megtekintés

Videó: 48 288 913 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919691

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh