Oroszország mindent megtesz a világ biztonságáért és azért, hogy ne legyen többé háború - jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő a győzelem napján a moszkvai Vörös téren tartott katonai díszszemlén.

Az elnök hangoztatta: Moszkva mindig azon lesz, hogy ne hamisíthassák meg a honvédő háború történetét, örökké tisztelettel fog emlékezni azokra, akik kivívták hazájuk szabadságát és felszabadították Európát.

"Mindig emlékezni fogunk arra, hogy Oroszország, a Szovjetunió verte szét a nácik embergyűlölő, véres, gőgös terveit, és nem engedte meg, hogy a fasiszták uralják a világot" - mondta Vlagyimir Putyin.

A második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 68. évfordulója alkalmából az orosz főváros történelmi főterén komoly fegyverarzenált vonultattak fel, közöttük Topol interkontinentális ballisztikus atomrakétákat. A Vörös téri díszszemlén több mint 11 ezer katona, 101 harci jármű, illetve repülőgép, helikopter vett részt.

Az orosz vezetés 2008-ban újította fel az 1965-ben törvénnyel ünneppé nyilvánított győzelem nap hagyományát, hogy a fegyveres erők különböző egységeiben szolgáló katonák menetét követően a haditechnikai eszközök is felvonulnak a díszszemlén.

Moszkvában a hatvanas évektől csak a kerek évfordulókon tartottak katonai parádét a Vörös téren, ahol aztán, a Szovjetunió széthullását követően, 1995-ig szüneteltették a díszszemléket. A haditechnika azonban csak 2008-ban tért vissza a moszkvai Vörös térre.

A mostani díszszemle vendégei hagyományosan a háborús veteránok voltak. A tribünön Vlagyimir Putyin mellett jelen volt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is.

Oroszország 24 városában emlékeztek díszszemlékkel és koszorúzással a honvédő háború neves csatáira és győzelmeire. Volgográdban is rendeztek ünnepi felvonulást. A nagyvárost az orosz kommunista párt kezdeményezésére vissza akarták kereszteltetni Sztálingrádra, de csak azt érték el, hogy a települést az év több jelentős napján, így május 9-én is megillesse Sztálingrád, a hős város elnevezés. A hivatalos rendezvények szónokai nevezhetik így Volgográdot, ahogyan ezt a helyi törvényhozás januárban eldöntötte.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 654 megtekintés

Videó: 48 281 521 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918932

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh