A Wikileaks-táviratoknál is nagyobb adatmennyiséget szivárogtattak ki egy nemzetközi újságírócsapatnak több ezernyi offshore cég viselt dolgairól. A hónapokig tartó munka végeredménye egy cikksorozat, amely egyedülálló képet nyújt az offshore vállalkozások rejtélyes világáról. A sorozat kivonatos magyar változatát a következő hetekben az atlatszo.hu közli. Első rész.

Majdnem másfél éven keresztül, több, mint 120 ezer offshore vállalkozás tevékenységét részletező, mintegy 2,5 millió fájlt tanulmányozott át a washington-i központú, ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists, Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) vezetésével összeállított csapat. Az ICIJ – amelynek egyébként az atlatszo.hu a magyarországi együttműködő partnere – az oknyomozó munkához több, mint 30 médiapartner segítségét használta fel a a brit Guardiantől a BBC-n keresztül az amerikai Washington Post-ig. A munka végeredménye a következő hetekben az atlatszo.hu kivonatos közlésében Magyarországon is napvilágot lát, a cikkekből politikusok, fegyverkereskedők, strómanok, tőzsdeügynökök, milliárdosok és mágnások ügyletei lepleződnek le, olyan tranzakciók, amelyeket különböző nemzetközi offshore paradicsomokban bonyolítottak. Az adatbázis a legnagyobb adattömeg, amely az offshore-ral kapcsolatban eddig a média birtokába jutott: 170 országra terjed ki, gigabájtban számolva 160-szor terjedelmesebb, mint a Wikileaks-botrányban nyilvánosságra került amerikai diplomáciai táviratok mennyisége.

A kiszivárogtatott dokumentumok jobb bepillantást engednek abba, amit eddig is sejthettünk: az offshore iparág hatalmas ütemben terjedt el a világon az elmúlt években, a szektor pedig fantasztikus lehetőségeket kínál a gazdagoknak és hatalmasoknak arra, hogy elkerüljék az adófizetést, hogy könnyebben és egyszerűbben használjanak korrupciós eszközöket a céljaik elérésére. A korrupció-ellenes szervezetek rendre felhívják a figyelmet arra, hogy az offshore iparág aláássa a jogrendet, a korrupció melegágya és nem utolsósorban magasabb adókat eredményez a tisztességesen adózó átlagemberek számára. A Világbank és az ENSZ közös programjának (Stolen Asset Recovery Initiative), becslése szerint a fehérgalléros bűncselekmények következményeként évente 1000-1600 milliárd dollár tűnik el az offshore-süllyesztőkben.

Forrás: atlatszo.hu

A teljes cikk itt olvasható: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 591 megtekintés

Videó: 47 972 568 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887898

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh