A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet riasztó tényekre hívta fel a figyelmet legújabb jelentésében.

Öt évvel a pénzügyi válság kirobbanása után számos ipari államban tovább növekszik a munkanélküliség és ennek következtében a szociális zavargások kockázata - figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb, "A Munka Világa 2013-ban" című globális tanulmányában.

Az elemzés szerint a legnagyobb veszély az Európai Uniót fenyegeti. A munkanélküliek száma - hacsak nem jönnek határozott ellenintézkedések - 2015-ig globálisan nyolcmillió fővel nő, és eléri a 208 millió főt - hangoztatta az ENSZ szervezete hétfőn beterjesztett, erre az évre vonatkozó globális munkaerő-piaci kitekintésében.

Az ILO szerint kivételt képez Németország, ahol 2007 és 2012 között több mint kétmillió új munkahelyet teremtettek, szemben azzal a 2,7 millió munkahellyel, amely a hétéves időszakban megszűnt az Európai Unióban. Az EU-beli forrongások kockázata az ILO szerint a 2006-ban mért átlag 34 százalékról tavaly 46 százalékra növekedett. Ehhez döntően hozzájárultak a drákói takarékossági intézkedések. Az euró övezet ráadásul 2011 óta recesszióban van, a munkanélküliség több mint 12 százalékot ért el, a fiatalkorúak körében pedig a munkanélküliség csaknem 24 százalékos - emlékeztet a tanulmány.

Az elemzés azt is kiemeli, hogy a bizonytalanság és visszaesés főleg a közepes jövedelemmel rendelkező középosztálybelieket érinti a fejlődő gazdaságokban. A munkahelyek biztonságának gyengülése, a munkanélküliség és bizonyos csoportok teljes kiesése a munkaerőpiacról hosszú távú következményekkel járhat a gazdaságra, ahol éppen a tervezhetőség és a stabilitás alapozhatná meg a várt fellendülést.

Forrás: profession.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 688 298 megtekintés

Videó: 48 900 314 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022665

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh