Barack Obama amerikai elnök a Bassár el-Aszad rendszere ellen harcoló szíriai felkelőknek nyújtandó katonai támogatás mellett döntött - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Az elnök úgy döntött, hogy nagyobb támogatást nyújt az ellenzéknek, ami magában foglalja a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak nyújtandó közvetlen támogatást, ide értve a katonai támogatást is - fejtette ki Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának stratégiai kommunikációért felelős helyettese.

"Ez mind hatályában, mind pedig mértékében el fog térni attól, amit eddig a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak nyújtottunk" - tette hozzá.

A Legfelsőbb Katonai Tanács a szíriai ellenzéki vezető polgári csoportjának katonai szárnya.

A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Washington a további lépésekről a jövő héten Észak-Írországban konzultálni akar Oroszországgal, a G8-csoporttal és az ENSZ-szel is.

"Oroszországot és a nemzetközi közösség minden tagját aggodalommal kell eltöltenie annak, hogy vegyi fegyvereket alkalmaznak" - mondta Rhodes.

Az Egyesült Államok ugyan részt akar venni azon a genfi konferencián, amely a szíriai konfliktus rendezéséről fog szólni, de nincsenek illúziói - tette hozzá.

Rhodes nem bocsátkozott részletekbe a katonai segítségnyújtás módjával kapcsolatban, de azt elmondta, hogy egy esetleges repüléstilalmi övezet létrehozásáról egyelőre nem született döntés.

A katonai támogatásról szóló bejelentést megelőzően a Fehér Ház közölte: az Egyesült Államok meggyőző bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy az Aszad-rezsim több alkalommal kisebb mennyiségben vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen. Az egyebek között szarin ideggázzal végrehajtott támadásoknak 100-150 ember eshetett áldozatul. Washington szerint nincs rá bizonyíték, hogy a felkelők is rendelkeznének vegyi fegyverrel.

Az amerikai vezetést végül a Franciaország által rendelkezésre bocsátott bizonyítékok győzték meg végérvényesen. Párizs és London már korábban hangoztatta, hogy meggyőződött a Szíria általi vegyifegyver-használat megtörténtéről. A bizonyosságról a Fehér Ház tájékoztatta a kongresszust.

A vegyifegyver-bevetéssel a szíriai kormányerők átlépték azt a határt, amelyet Obama húzott meg. Az elnök kilátásba helyezte, hogy ha ez megtörténik, akkor komoly válaszlépések várhatók.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának friss közleménye szerint a szíriai polgárháborúban - 2011. márciusi kezdete óta - több mint 93 ezer embert, köztük 6500 gyereket öltek meg.

Az Egyesült Államok repüléstilalmi övezet kialakítását tanulmányozza

Az Egyesült Államok korlátozott repüléstilalmi övezet kialakítását tanulmányozza Szíriai déli részében, közel a jordániai határhoz - közölte két, Törökországban dolgozó magas rangú nyugati diplomata.

Kijelentéseiket egy, a régióban tevékenykedő harmadik diplomata is megerősítette azt követően, hogy Washington közölte, katonai támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai államfő rendszere ellen harcoló felkelőknek. Az Egyesült Államok ugyanis meggyőző bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy az Aszad-rezsim több alkalommal kisebb mennyiségben vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen, és a most kiszivárgott terv is válasz erre.

Moszkva egyelőre nem küld Sz-300-as légvédelmi rendszereket Damaszkusznak, válaszul az amerikai döntésre

Egyelőre nincs szó arról, hogy Moszkva Sz-300-as légvédelmi rendszereket szállítson Damaszkusznak, válaszul az amerikai elnök döntésére a szíriai fegyveres ellenzék támogatásának növeléséről - derült ki pénteken az orosz elnök külpolitikai tanácsadójának moszkvai tájékoztatóján.

Jurij Usakov arra a kérdésre, hogy Oroszország készül-e válaszlépésre, beleértve "az Sz-300-as légvédelmi rendszerek szállításáról kötött, befagyasztott szerződés feloldására", közölte, hogy Moszkva nem versenyez Szíria ügyében. Ellenkezőleg, arra törekszik, hogy konstruktív módon megoldást találjon erre a problémára.

Az orosz elnöki tanácsadó azt is elmondta, Moszkvát nem győzték meg azok az információk, amelyeket Washingtontól kapott arról, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket használtak volna a felkelők ellen.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Háború Szíria ellen, mint elterelő hadművelet? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 848 megtekintés

Videó: 47 972 878 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887929

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh