Valóságos maffia épült ki annak érdekében, hogy a német húsipar versenyképessége megőrizhesse vezető helyét Európában. A húsipari munkások kelet-európaiak, akiket módszeresen és szervezetten zsákmányolnak ki különböző közvetítők és munkaszervezők. Szakszervezeti aktivista segít feltárni, hogy miről nem beszélnek szívesen Németországban.

Bár a német hústermékek ára átlagosan 28 százalékkal magasabb az uniós országok átlagáránál (a hús többe kerül, mint Franciaországban vagy akár Belgiumban), a német húsipar mégis Európa legversenyképesebbjének számít. Miközben a foglalkoztatottak száma az elmúlt években stagnál vagy csökken, ennek az ágazatnak egy munkaórára lebontott kibocsátása évről évre emelkedik: csökkennek vagy stagnálnak a költségek, a bevétel viszont növekszik.

A nagy húsipari cégek folyamatosan terjeszkednek és gigantikus beruházásokat terveznek. A húsipar csak 2012-ben majdnem ötven százalékkal növelte az összkapacitását. A németek Európa legfőbb húsexportőrei. A fő konkurensei, a dán, a belga és a holland húsfeldolgozók pedig nem képesek biztosítani az exportmennyiségek titkát, az olcsó munkaerőt.

A jelenlegi szabályozási keret Németországban két évtizede tökéletesen kiszolgálja a húsipari kis- és nagyvállalati tulajdonos érdekeit. A siker kulcsa lényegében a kelet-európai munkavállalókban rejlik, akik sok esetben éhbérért dolgoznak éjjel-nappal a német vágóhidakon, és ha holnap hazamennének, a német húsipar azonnal összeomlana.

Négy-öt évente egy-egy súlyosabb botrány rázza meg a német sajtót: kergemarhakóros vagy dioxintartalmú húskészítményeket, újracímkézett, romlott termékeket, esetleg marhahúsként eladott lóhúst találnak a hűtőraktárakban. De ha elül a botrány, minden folyik ugyanúgy tovább. Arról, hogy mi van a háttérben, kevés szó esik, csupán néhány elkötelezett újságíró foglalkozik a rendszert kiszolgáló háttériparral, amely nemcsak a fekete foglalkoztatással és adócsalással van összefüggésben, hanem mozgatóin keresztül a szervezett bűnözéssel, fegyver-, kábítószer- és emberkereskedelemmel.

További megdöbbentő részletek itt: Kattintson ide...

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 589 megtekintés

Videó: 48 911 698 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024500

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh