Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke teljes körű tisztázást és sürgős tájékoztatást követelt Washingtontól annak nyomán, hogy a Der Spiegel értesülése szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőit.

Nyilatkozata szerint Schulzot mélységes aggodalommal töltik el a német hírmagazin megdöbbentő állításai.

"Ha az állítások igaznak bizonyulnak, az rendkívül komoly ügy, és súlyos következményei lesznek az EU-USA viszonyra nézve" - fogalmazott az Európai Parlament elnöke, és az általa irányított testület nevében teljes körű tisztázást, sürgős tájékoztatást követelt az Egyesült Államoktól.

A Der Spiegel olyan titkos dokumentumokra alapozza állítását, amelyeket az NSA korábbi munkatársa, Edward Snowden vitt magával, és amelyekbe betekintést nyertek a hírmagazin munkatársai.

Egy 2010 szeptemberi keltezésű iratból kitűnik, hogy az NSA "poloskákat" telepített a EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. Emellett behatolt az európai integrációs szervezet belső számítógépes hálózatába is. Ezáltal az amerikai ügynököknek lehetőségük nyílt beszélgetések lehallgatására, valamint dokumentumok és e-mailek olvasására. Az idézett dokumentum kifejezetten "támadási célpontként" említi az európaiakat.

A hírmagazin szerint az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett. A helyi biztonsági apparátus embereinek akkoriban feltűnt számos sikertelen telefonhívás, amelyeknek célpontja a Justus Lipsius Házban (a miniszterek tanácsának épületében) lévő távkarbantartó berendezés volt. A hívó fél "nyoma" az Evere nevű brüsszeli kerületben fekvő NATO-központba vezetett, ahol egy idegenektől elzárt helyiségben az NSA emberei "dolgoztak".

Frissítés:

Párizs is magyarázatot kér Washingtontól

Párizs/Brüsszel 2013. június 30., vasárnap (MTI) - Franciaország vasárnap "magyarázatot kért az amerikai hatóságoktól" annak nyomán, hogy a Der Spiegel értesülése szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőit - közölte vasárnap Laurent Fabius külügyminiszter.

"Franciaország ma magyarázatot kért az amerikai hatóságoktól a Der Spiegel német hetilap által közölt információk ügyében, amelyek szerint a Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) kémkedett az Európai Unió intézményeiben" - olvasható a közleményben.

"Ha az állítások bebizonyosodnának, azok teljesen elfogadhatatlanok lennének" - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője. Fabius hozzátette: "Azt várjuk az amerikai hatóságoktól, hogy a lehető legrövidebb időn belül oszlassák el a sajtórevelációk által keltett jogos aggodalmakat".

A párizsi kérelmet Franciaország washingtoni nagykövetsége eljuttatta a Fehér Házba és az (amerikai) külügyminisztériumba.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke vasárnap szóvivője útján az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy "partnerek között nem szokás a spionkodás".

Az Európai Unió és Németország már korábban tájékoztatást kért Washingtontól az értesülések valóságtartalmáról, amelyeket a Der Spiegel olyan titkos dokumentumokra alapozott, amelyeket az NSA korábbi munkatársa, Edward Snowden vitt magával, és amelyekbe betekintést nyertek a hírmagazin munkatársai.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4768680

Jelenleg az oldalon

12
Online