Ahogyan a világ egyre bizonytalanabbá válik, egyre inkább szükség van az országok globális együttműködésére - mondta Szalman Kursid indiai külügyminiszter az idei külképviselet-vezetői értekezleten kedden Budapesten.

Az indiai tárcavezető kiemelte: India külpolitikáját az ország függetlenné válása óta a szabadság támogatása határozza meg, ez mindenkinek jár, ezért mindig is szabadságuk kivívására biztatták az országokat. Megjegyezte: az országokat egy nagy családnak tekintik, ezért mindenki számára fontosnak kell lennie, hogy minden ország elnyerje a szabadságát.

Az együttműködés fontosságát hangsúlyozva elmondta: India és szomszédjai között sok a közös vonás, de mivel konfliktusaik is vannak, nem mindig könnyű az együttműködés. Kínát leszámítva India jóval kisebb országokkal van körülvéve - jegyezte meg.

A kínai-indiai kapcsolatokról kijelentette: a két országnak meg kell tanulnia együtt élni. Ma már sok kérdésben együttműködnek, például az afrikai országok segítésében - magyarázta. Meglátása szerint Kína és India kapcsolatában a türelemnek kitüntetett szerep jut, mert gyakran nincsenek gyors megoldások, csak apránként lehet haladni a kapcsolatépítésben. Az idők során India megtanulta, hogy ne provokálja Kínát, és ne hagyja magát provokálni - mutatott rá.

Szalman Kursid közölte: országa nagyon előnyös geostratégiai helyzetben van az Indiai-óceán közepén, közel Ausztráliához és Közép-Ázsiához. A regionális együttműködés mellett Európa is fontos partnere, és mindkét félnek előnyös ez a kapcsolat - vélekedett. Hozzáfűzte: nem szabad elfelejteni, hogy a multilaterális kapcsolatok mellett az egyes országokkal kialakított viszony is fontos.

A Magyarországhoz fűződő kapcsolatokról szólva az együttműködési területek között kiemelte a vízgazdálkodást.

Az indiai külügyminiszter beszédében arra is kitért, hogy bár országának van nukleáris fegyvere, elkötelezett híve az atomfegyvermentes világ megteremtésének.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 015 megtekintés

Videó: 48 317 480 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923233

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh