A szíriai kormány erői teljesen ellenőrzésük alá vették Homsz város azon kerületét, amelyet a lázadók fellegvárának tartották – jelenti a szíriai állami média.

A SANA hírügynökség szerint a hadsereg helyreállította a biztonságot és a stabilitást Khalidiya kerületben.

Szíriai aktivisták egyelőre nem erősítették meg ezt az információt, de egy nappal korábban arról számoltak be, hogy a város nagy része a hadsereg ellenőrzése alatt van.

Az Al-Mayadeen arab tv-csatorna videofelvételt mutatott, amelyen súlyosan megsérült házakat és betonromokat lehet látni.

Frissítés:

Bassár el-Aszad csapatai bevették Homsz várost

Szíria egyik legnagyobb városa, Homsz ismét Bassár el-Aszad csapatainak ellenőrzése alatt van. A siker szimbolikus jelentőségű, miután a felkelők számára Homsz a „forradalom fővárosa”. A hivatalos kormányzat a két éve tartó polgárháborúban fordulópontnak tekinti a város felszabadítását.

A kormánycsapatok folytatják a szíriai lázadók kiszorítását. Az utóbbi idők sikersorozatának egyik fontos állomása Homsz felszabadítása, miután Szíriának ez a harmadik legnagyobb települése. A jelentések szerint a teljes ellenőrzéshez még 2-3 nap kell. A hivatalos szíriai hatóságok szerint olyan áttörő momentumról van szó, amely kihat a további eseményekre is. Georgij Mirszkij, Közel-Kelet-szakértő így kommentálta a helyzetet:

Homsz valóban fontos város. Két éven át nem voltak képesek bevenni a kormánycsapatok. Ez meglehetősen különös, hiszen egy erős, állig felfegyverzett hadsereg nem tudta elfoglalni a várost, amelyet - Bassár el-Aszad elnök állítása szerint - terroristák és banditák csoportja ellenőrzött.

Mirszkij szerint a mostani homszi siker, akárcsak a kormánycsapatok korábbi sikerei összefüggenek azzal,hogy a Hezbollah bekapcsolódott a szíriai konfliktusba. A szíriai háború egyre inkább vallási jelleget ölt, a szunniták és a síiták szembenállásává lesz. Ebben a helyzetben a síitákból álló libanoni Hezbollah úgy érezte, hogy kötelessége megsegíteni Bassar el- Aszadot.

De korai lenne még Aszad erőinek győzeleméről beszélni. Eddig az ellenzéket csak a Perzsa-öböl szunnita monarchiái támogatták. Hamarosan érkezhet segítség az Egyesült Államok részéről is. Igaz, itt van egy momentum. Az amerikaiak joggal tartanak attól, hogy a felkelőknek küldendő fegyverek nem a mérsékelt ellenzékiek, hanem az iszlám szélsőségesek kezébe kerülnek. Annál is inkább, mert nem is annyira a Szabad Szíriai hadsereg képviselői, hanem a Dzsabhat al-Nuszra radikálisai adják meg a hangot az ellenzék táborában. Már odáig fajult a helyzet, hogy Aszad tegnapi ellenfelei leteszik a fegyvert, mondván, hogy inkább irányítsa az országot Aszad, mintsem az Al-Kaidával kapcsolatot tartó banditák. Mindez arra a megfontolásra késztetheti az Egyesült Államokat, hogy lemondjon a hordozható légvédelmi komplexumok szállításáról. Ráadásul az amerikaiak megszokták, hogy a győztest támogatják. Ha Aszad csapatai kiszorítják a lázadókat, az Egyesült Államok nem fog beavatkozni egy előre elvesztett háborúba.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 943 113 megtekintés

Videó: 49 094 811 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058673

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh