Kína ellenzi az Egyesült Államok szigorúbb szankcióit az iráni olajexport korlátozására, miután az amerikai képviselőház az export további radikális csökkentését célzó törvényt fogadott el - derült ki pénteki hírügynökségi jelentésekből.

Az Egyesült Államok célja az, hogy az iszlám köztársaság olajkivitelét egy éven belül további egymillió tonnával csökkentse, vagyis közelítse a nullához. Washington attól tart, hogy Teherán a számára legnagyobb bevételi forrást jelentő olajexportból fedezi nukleáris programját, gyanúja szerint az atombomba előállításának kísérleteit. Nem mellékesen Teherán a szíriai vezetés legfőbb támogatója.

Az amerikai törvény súlyos büntetéseket helyezett kilátásba azon országok, illetve vállalataik számára, amelyek nem találnak alternatív forrást importjuk fedezetére.

A kínai külügyminisztérium friss közleményében megerősítette, hogy Peking a párbeszéd és a tárgyalások híve, s ellenez minden belföldi törvényekre alapozott egyoldalú szankcionálást. Különösen - tették hozzá - ha a szankciók harmadik ország érdekeit is sértik.

Kína tavaly 21 százalékkal csökkentette ugyan olajimportját Iránból, s hazai iparági szakemberek szerint az idén további 5-10 százalékos csökkentésre lehet számítani, még mindig az iráni olaj legnagyobb felvásárlója. Őt követi India, Japán és Dél-Korea.

A más államokat is Irán olajától elszakító szankciós fenyegetések, a külföldi beruházások tiltása, valamint az európai uniós embargó révén - amerikai adatok szerint - tavaly csaknem 40 százalékkal, napi 1,5 millió hordóra esett vissza az iráni export, ami a legalacsonyabb szint volt 1986, az iráni-iraki háború óta.

Az Egyesült Államok egy 2011-ben elfogadott törvény értelmében tavaly június végétől már szankciókkal sújthatta - azaz kizárhatta saját pénzpiacairól - azokat a külföldi pénzintézeteket, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az olajexport pénzügyi tranzakcióit lebonyolító iráni jegybankkal. A törvény ugyanakkor lehetővé tette az ideiglenes felmentést azoknak az országoknak az esetében, amelyek "jelentősen csökkentették" az Irántól vásárolt kőolaj mennyiségét, s így Washington eddig még nem büntetett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 523 megtekintés

Videó: 48 915 116 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024994

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh