A megválasztott iráni elnök is kétségbe vonta Izrael jogát a létezéshez. Egy nappal beiktatása előtt Hasszán Rohani is felszólalt a teheráni un. „Jeruzsálem napja” rendezvényen.

A leendő elnök azt mondta, hogy „Izrael a régióban idegen test, amelyet ki kell metszeni”. Majd hozzátette: „a cionista állam a muzulmán világ számára olyan seb, amelyet be kell gyógyítani és a meg kell tisztítani.” Ugyanezen a rendezvényen beszélt a leköszönő Ahmadinezsád is. Tőle nem volt újdonság azt hallani, hogy „...egy pusztító vihar gyökerestől ki fogja tépni a cionizmust.”

Rohanit eddig mérsékelt politikusnak tartotta mindenki. Még amerikai részről is óvatosan optimista nyilatkozatok hangzottak el személyével kapcsolatban. Netanjahu izraeli kormányfő azonban „báránybőrt öltött farkasnak” nevezte. Rohani mostani beszédére Netanjahu azonnal reagált és közölte: „Rohani megmutatta az igazi arcát, amit most mondott, az az iráni rezsim valódi akcióterve, függetlenül attól, hogy ki ül az elnöki székben”.

Rohani meglepő beszéde akkor hangzott el, amikor a színfalak mögött már megindult a kapcsolatfelvétel az új iráni elnök csapata és a nyugati hatalmak között. Ezek után valószínűleg nehezebb lesz az érdemi tárgyalások elindítása az iráni nukleáris programról, mint ahogy azt sokan gondolták Rohani megválasztása után.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 394 256 megtekintés

Videó: 45 463 785 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6385274

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh